A közszolgák etikai kódexének megalkotásával a szakszervezet is egyetért, de a tartalomról szerintük még egyeztetni kell, mert csak így lehet remény a leírt szabályok érvényesülésére. 

A szabálykönyv rendelkezik például, arról, hogy a közszolgák mit és milyen értékben fogadhatnak el. Kimondja továbbá azt is, hogy elbocsáthatják állásából azt a személyt, aki nem fizeti ki köztartozásait, nem gondoskodik a családjáról vagy éppen terrorizálja munkatársait.

A kódex megalkotásának céljai kapcsán Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára úgy fogalmazott, a szabályok mindenki számára jól megfoghatóan tartalmazzák azt, hogy a köztisztviselőknek, kormánytisztviselőknek milyen etikai normákhoz kell tartaniuk magukat. „Mi az, ami a hétköznapi helyzetekben akár ügyfelekkel, akár egymás közötti munkában, akár a korrupció megelőzésében fontos” – tette hozzá Rétvári Bence.

Árva János, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint is szükség van a kódex bevezetésére. Az érdekképviseleti vezető szerint azonban a szabálygyűjtemény csak akkor léphet hatályba, ha a kormánytisztviselői és a köztisztviselői kar azt elfogadja. „Tudniillik, ha tömeges ellenállás van egy etikai szabályzattal szemben, akkor az biztos, hogy nem kerül semmilyen módon végrehajtásra” – fogalmazott Árva János.

A szabálykönyv szövegének társadalmi egyeztetése hamarosan megkezdődik. Rétvári Bence hozzátette, az elkészült kódex alapján a jövőben újabb szabályokat alkotnak majd. Ezek a közigazgatás egyes ágazataiban dolgozók számára tartalmaznak különrendelkezéseket.