Egyre kevesebb a hibás, előírásoknak nem megfelelő rádiójelekkel működő termék - állapította meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely 2012-ben 111 helyszíni ellenőrzés során mintegy 250 berendezést vizsgált meg.

MTI - A hatóság szerdai, MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az üzletekben és internetes áruházakban kapható berendezéseknél azt vizsgálták, megfelelnek-e a vonatkozó követelményeknek. Az NMHH összesítése szerint november 19-ig bezárólag a hírközlő végberendezéseknél 81 típus közül 11, a rádió-berendezéseknél 76 típusból 28, míg a nagyfrekvenciás jelet kibocsátó vagy mellékhatást keltő berendezéseknél 112 típusból hat nem volt megfelelő.
 
A tájékoztatás szerint a hatóság honlapján bárki megtekintheti azoknak a berendezéseknek a listáját, amelyeknél a hatóság a saját akkreditált mérőlaboratóriumának eredményei alapján megtiltotta a forgalmazást. A félévente frissített lista alapján a kereskedők is ellenőrizhetik árubeszerzéskor, hogy milyen terméket ne vegyenek át - hívta fel a figyelmet az NMHH, hozzátéve, hogy a mérésügyi főosztályuk által üzemeltetett webes alkalmazásból a háztartási eszközöktől kezdve a bébiőrön és a lakásriasztón keresztül a modemekig minden betiltott eszköznek utána lehet nézni.
 
A szervezet felidézte: a tavalyi első félévben betiltott berendezések között volt mások mellett energiatakarékos fénycső, rádióvezérlésű gyermekjáték, szivargyújtóról működtethető FM-transzmitter, távirányító vagy telefon.
 
Az NMHH azt tanácsolja a vásárlóknak, hogy kerüljék a bizonytalan forrásból származó, gyanúsan olcsó hírközlési berendezéseket, szórakoztató-elektronikai vagy informatikai eszközöket, játékokat, szerszámokat, mivel azok zavart okozhatnak sokféle elektronikus gép, eszköz működésében.