Az Európai Unió és a latin-amerikai országok vezetőinek a chilei fővárosban szombaton kezdődő csúcstalálkozóján sikerült egyezségre jutni a tanácskozás napirendjéről, illetve a közös nyilatkozat főbb pontjairól.

MTI - Latin-amerikai diplomaták elmondták az AP hírügynökségnek, hogy előzőleg Venezuela komolyan lobbizott annak a passzusnak a módosításáért, amely a tervezeten belül a befektetők védelmét szorgalmazza.

Az európai államokat feldühítette, hogy az utóbbi hónapokban egyes baloldali kormányzatú dél-amerikai országok egyoldalú lépéseket tettek természeti kincseik védelme érdekében. Spanyolország emiatt több mint 10 milliárd dollárt követel Argentínától a Repsol olajcégnek az YPF konszernben birtokolt részvénypakettje államosításáért.

Egy európai diplomata közölte: a felek végül abban állapodtak meg, Venezuelának tett engedményként beveszik a nyilatkozatba azt a mondatot, amelynek értelmében támogatják minden kormánynak azt a jogát, hogy maga szabja meg a gazdasági szabályokat.

A vasárnap véget érő tanácskozás zárónyilatkozata szorgalmazni fogja a kereskedelmi korlátok lebontását, a külföldi beruházásokat fenyegető kockázatok mérséklését, a légkör melegedése ellen ható új kötelezettségvállalásokat,valamint a kábítószer-kereskedelem elleni háború új megközelítését.