Annak ellenére, hogy 2010-től már egy évnyi bérlés után megvásárolhatók az országos ifjúsági lakásépítési programban épült ingatlanok, Udvarhelyszék településein még egyetlen ANL-s lakást sem adtak el, és a kérvényezők száma is igen alacsony. Ennek okairól a térség falvainak – Korond, Parajd, Szentábrahám – és városainak – Szentegyháza, Székelykeresztúr, Székelyudvarhely – elöljáróitól érdeklődtünk.

anl lakasok vn 008_b

Csupán Udvarhelyen adtak le néhány igénylést

Országos szinten a regionális fejlesztési és turisztikai minisztérium által megállapított egységes ár alapján szeretnék értékesíteni az ANL-s tömbházakat. Ennek értelmében Bukarestben, Székelyudvarhelyen és Parajdon is ugyanolyan – a 2012-ben megállapított 411 eurós – négyzetméterenkénti áron lehet ifjúsági lakást venni. Vásárláskor ebbe az összegbe  – ugyanezen az áron – beleszámítják a telek és a lakók által használt közös felületek értékét is.

Annak ellenére, hogy az eredetileg bérlakásnak épített apartmanok eladását az udvarhelyszéki önkormányzatok nagy része szorgalmazná – hiszen akkor azok karbantartási, javítási költségei nem hárulnának rájuk –, némely településen a bérek rendszeres fizetésével is bajok vannak. Mindezen túl a településvezetők mindegyike szerint az érdeklődés hiányának legfőbb oka az, hogy ezen ingatlanok ára jóval a piaci árak fölött van.

Nem indokolt az értékesítés Udvarhelyen

Székelyudvarhelyen a program keretében 2004-ben 156, 2010-ben 98 lakást adtak át. A bérleti díjak három éve nem változtak, vagyis a 35 év alattiak attól függően, hogy garzonról vagy háromszobás lakásról van-e szó, havonta 90 és 150 lej közötti bért fizetnek a hivatalnak, a 35 év felettiek pedig 140 és 280 közötti összeget.

„Aki több mint egy éve bérli az ifjúsági lakást, annak természetesen van lehetősége arra, hogy meg is vásárolja azt, de mivel a hivatalhoz eddig csupán 5-10 kérés volt benyújtva, az önkormányzat egyelőre nem látja indokoltnak, hogy ezzel foglalkozzon” – mondta kérdésünkre Bálint Attila, a polgármesteri hivatal sajtóreferense. Udvarhelyen minden bérlővel ötéves szerződést kötöttek, melyet ennek lejártakor a lakók felújíthatnak.

Szentegyháza: új, szigorított feltételek

Idén lesz öt éve annak, hogy Szentegyházán is beköltözhetett az első 45 család a program segítségével felépített Hársfa utcai három tömbház lakásaiba, 2010-ben pedig újabb 48 család jutott kedvezményesen bérelhető lakrészhez a József Attila utcában. „Tavaly – még a helyhatósági választások előtt – közölték a bérlőkkel, hogy lehetőségük van megvásárolni a lakásokat, de eddig egyetlen igénylés sem érkezett a hivatalba. Ez érthető, hiszen az országos egységes árat alapul véve majdnem 20 ezer euróért lehetne így egy ANL-s garzont vásárolni, ellenben Szentegyházán ennél jóval olcsóbban lehet hasonló ingatlanhoz jutni” – mondta el Rus Sándor polgármester.

 szentegyhaza regi anl vn 002_b 
Szentegyházán néhányan még a bért sem tudják kifizetni

Hozzátette, annak ellenére, hogy a lakások bérei itt is jutányosak, sokan nem fizetik rendszeresen. „Olyanok is vannak, akik öt, vagy akár tízezer lejjel tartoznak a hivatalnak, ezek szerződését idén csak egy évre hosszabbítjuk majd meg. Így lehetőséget adunk a tartozások törlesztésére. Ha ez idő alatt sem sikerül kifizetni az adósságot, akkor jövő évtől nem áll módunkban újabb szerződést kötni ezekkel a bérlőkkel” – adta tudtunkra az elöljáró.

Magas az ár Keresztúron is

Székelykeresztúron egyelőre húsz ifjúsági lakásban laknak, amit több mint tíz éve építettek a Hargita-negyedben. Decemberben újabb 44-et adtak át, melyekbe feltehetően majd tavasszal költöznek be, mivel hátravan még egyebek közt a fűtésrendszer beüzemelése is – mondta Rafai Emil polgármester. Megtudtuk, a lakások megvásárlására vonatkozóan eddig még egyetlen igénylés sem érkezett a hivatalhoz. Véleménye szerint ennek oka az országosan meghatározott négyzetméterenkénti 400 eurós ár.

„Körülbelül 20 ezer euróba kerül egy kisebb kétszobás ifjúsági lakás. Lehet, hogy egy nagyobb városban kifizethető összeg, azonban Keresztúron soknak számít. Tudtommal volt szó róla, hogy országos szinten az ifjúsági lakások árát régiókra lebontva is különosztják, de amíg ez nem történik meg, nálunk nem valószínű, hogy megvásárolják ezen az áron” – közölte a polgármester. Székelykeresztúron egy kétszobás ANL-s lakás bérléséért megközelítőleg 100–150 lejt kell fizetni (változó, mivel nem egyforma nagyságúak az ingatlanok), amennyiben viszont a bérlő betöltötte a 35 évet, akár háromszorosára is ugorhat ez az ár.

Változást remélnek a vidéki bérlők

Korondon tavaly és tavalyelőtt összesen 32 ifjúsági lakásba költözhettek be a fiatalok. „Egyelőre nem kaptunk egy kérést sem arra vonatkozóan, hogy meg szeretnék vásárolni a lakásokat, ugyanis ilyen összegért jól át kell gondolni a vásárt. Az önkormányzatnak nagyon jó lenne, ha saját tulajdonba kerülnének ezek a tömbházak, hiszen így azok karbantartását a hivatal fizeti” – fejtette ki Katona Mihály korondi polgármester.

Parajdon is összesen 32 ifjúsági lakás épült az elmúlt évek folyamán, melyekből 2012 májusában adtak át 16 lakrészt, az újabb 16-ot jövő hónap közepén osztják ki az igénylőknek. Bokor Sándor, Parajd község polgármestere elmondta, hogy a bérlők településükön sem fizetnek többet havi 90 lejnél. Véleménye szerint a 400 eurós négyzetméterenkénti ár nem reális, hiszen maga az építkezés sem került annyiba. Elmondta, a legtöbb parajdi azzal a szándékkal költözött be ezekbe a lakásokba, hogy idővel meg is vásárolja majd azokat. „Akik ide beköltöztek mindenképpen hosszú távra terveztek. A lakások részletfizetési feltételeitől is függ, hogy lesz-e lehetőségük megvásárolni az ingatlanokat, esetleg egy kormányhatározattal engedhetnének is az árból” – tette hozzá Bokor.

Szentábrahámon tavaly nyáron adták át a tíz lakrészes tömbházat a fiataloknak. „Egyelőre az egyéves határidő nem járt le, de eddig senki nem jelezte azon szándékát, hogy megvásárolná valamelyik ifjúsági lakást” – tudatta Simó Dezső, Szentábrahám ügyvezető polgármestere.

Forrás.szekelyhon.ro