Magas benzinárak, adóemelések és különféle díjak miatt hamarosan 30 banival drágul a taxi kilométerenkénti fuvardíja Székelyudvarhelyen, amelyet követően 2,4 lejes áron taxizhatunk a városban. Közel öt éve drágítottak legutóbb. Úgy vélik a szállítótársaságok vezetői, hogy ha nem emelik az árakat, veszteséges lesz a fuvarozás.
taxi vn 002_bKilométerenként 30 banival kell többet fizetni
Udvarhelyen közel öt éve nem drágították meg a fuvardíjat a taxitársaságok. Azóta az üzemanyag ára, valamint az adók és egyéb díjak is növekedtek, ezért a három társaság rá volt kényszerülve arra, hogy minimálisan emeljen az árakon. Ezek szerint az eddigi kilométerenkénti díjszabás 1,7 és 2 lej között volt, mely 2 és 2, 4 lesz majd – tudtuk meg Chelbezan Kornéltól, a Non Stop taxitársaság vezetőjétől.
A társaságok régóta gondolkodtak a fuvardíj emelésén, érdeklődésünkre kiderült, hogy a kilométerenkénti 30 banival való drágításról a három társaság együtt döntött. „Erre mindenképpen szükség volt már, hiszen 2008 óta nem emeltünk az árainkon, miközben rengetegszer drágult a benzin, növekedtek az adók, a taxisok számára kijelölt parkolók díjai is magasabbak lettek” – mondta a cégvezető.
Döntésünket előterjesztették a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalhoz, az új tarifa bevezetésének időpontja az önkormányzat jóváhagyásától függ. „Amikor meghatároztuk az új díjat, az utasokra is tekintettel voltunk, hiszen nem célunk elijeszteni a klienseinket” – tette hozzá Chelbezan.
Az üzemanyag emelkedése ellenére a helyi buszjárat jegyára nem fog változni az idén – tudtuk meg Nagy Zsolttól, a Bálint Trans Kft. székelyudvarhelyi munkapontjának vezetőjétől. A tömegszállítással foglalkozó cég több mint két éve nem emelte a városban közlekedő buszok jegyárait. „Utoljára 20 banival drágítottunk, akkor 1 lej 30 baniról 1 lej 50 banira növeltük a jegyek árát, de ebben az évben sem tervezzük a jegyek árainak növelését” – tette hozzá Nagy.
Forrás.szekelyhon.ro