Hozzávalók:
2 kg marhahús vegyesen (lábszár, comb, nyak)
1 kg burgonya
1 evőkanál köménymag
4 fej vöröshagyma
3 db zöldpaprika
2 db lehéjazott paradicsom
2 púpos evőkanál pirospaprika
2 db babérlevél
1 kávéskanál majoránna
1 csapott kávéskanál őrölt bors
1 evőkanál piros arany
zsír vagy étolaj
ételízesítő fűszerkeverék
4 db pörköltszaft kocka
1,5 dl száraz vörösbor

2 tojás
finomliszt

Elkészítés:
A húst leforrázzuk, 3 x 3 cm darabokra vágjuk.
A hagymát megtisztítjuk, felkockázzuk és a bográcsban lassú tűzön a karikára vágott zöldpaprikával, babérlevéllel, köménymaggal, 1 kávéskanál sóval zsiradékon megdinszteljük. Hozzáadjuk a húst, összerázogatjuk, s addig pároljuk, míg levét el nem főtte, ekkor elkeverjük a pirospaprikával, azon nyomban ráöntjük a vörösbort, beletesszük a darabokra vágott paradicsomot, rászórjuk a fűszereket, fűszerkeveréket, pár percig keverjük, majd felöntjük 15 liter vízzel. Most már gyorsítunk a tűzön, egészen addig, amíg fel nem forr. Ezután lassú tűznél puhulásig főzzük.
Miután marhahúsból készül ez az étel, számítsunk a főzésre 5-6 órát.
Míg bográcsételünk szép lassan fő, megtisztítjuk és kis kockákra vágjuk a burgonyát, s hogy meg ne barnuljon, felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi, - a 2 tojással, 2 tojásnyi vízzel, finomliszttel kemény tésztát gyúrunk és kiszaggatjuk a csipetkét.
Amikor a hús megpuhult, beleadjuk a burgonyát és csipetkét, s ha ezek is megfőttek, állandó keverés mellett belemorzsoljuk a pörköltszaft kockákat és piros aranyat, amennyiben szükséges, megsózzuk.
Friss kenyér és erős paprika legyen az asztalon.