Bizalmatlansági indítványt nyújtottak be az ellenzéki pártok csütörtökön a tartományi rangú Berlin törvényhozásában a szociáldemokrata Klaus Wowereit kormányzó polgármester ellen a német fővárosban épülő új nemzetközi repülőtér körüli sorozatos botrányok miatt.

MTI - Az ellenzéki Zöldek, a Baloldal és a Német Kalózpárt indítványáról a szabályok szerint legkorábban a beterjesztés után 48 órával lehet dönteni. A szavazást a tervek szerint szombaton tartják meg. A bizalmatlansági indítvány elfogadásához a képviselőházi tagok többségének szavazatára van szükség. A kormányzó nagykoalíció - a szociáldemokraták (SPD) és a konzervatív CDU - képviselői várhatóan egységesen az indítvány elvetésére voksolnak. A 149 tagú képviselőházban a kormányoldal 85 képviselővel rendelkezik, a három ellenzéki frakció pedig együtt összesen 63 képviselővel.
 
A berlin-brandenburgi Willy Brandt nemzetközi repülőtér (BER) a már háromszor módosított határidőre, idén október végére sem készül el - közölte hétfőn a beruházást végző projekttársaság, Berlin és Brandenburg tartomány, valamint a szövetségi kormány közös cége, amelynek felügyelőbizottsági elnöke Klaus Wowereit. A 2006-ban kezdődött építkezést eredetileg 2011-ben kellett volna befejezni. A repülőtér átadására jelenleg nincs kijelölt dátum, a projekttársaság műszaki igazgatója szerint nyárig is eltarthatnak a vizsgálatok, amelyek alapján újra lehet ütemezni a beruházást.
 
Az újabb csúszás azt jelenti, hogy Wowereit "csődöt mondott" és elvesztette a hitelességét, ezért pedig mennie kell - mondta a képviselőház csütörtöki rendkívüli ülésén Ramona Pop, a legnagyobb berlini ellenzéki párt, a Zöldek frakcióvezetője. Hangsúlyozta: nem lehet minden elhibázott döntés miatt a bizalmatlansági indítvány eszközét alkalmazni, de a BER körül kialakult helyzet rendkívüli, és Wowereit nem hajlandó vállalni érte a politikai felelősséget. A német főváros világszerte nevetség tárgya a botrányos beruházás miatt, és "ez fáj a berlinieknek" - mondta.
 
A kormányzó polgármester beszédében kiemelte: a beruházás során elkövetett hibákért éppen azzal vállalja a felelősséget, hogy folytatja a városvezetői munkát. Az SPD és a CDU vezérszónokai hangsúlyozták, hogy a koalíciós pártok továbbra is támogatják Klaus Wowereitot.
 
A BER az egykori NDK területén végzett legnagyobb beruházás, és az észak-európai térség egyik legnagyobb légi közlekedési csomópontja lesz - ha egyszer elkészül. A repülőtérrel kiváltják a jelenlegi berlini nemzetközi repülőtereket, Schönefeldet és Tegelt. A német fővárosban a légi személyforgalom az utóbbi nyolc év alatt megduplázódott. Tegelen és Schönefelden 2012-ben összesen 25 millió utas fordult meg, ami minden korábbinál nagyobb szám. A repülőterek súlyosan túlterheltek, Tegelen például tavaly 17 milliós utasforgalmat bonyolítottak le, holott a légikikötőt évi 8 millió utas fogadására tervezték.
 
A BER átadása elsősorban azért késik, mert újra kell tervezni és át kell építeni az automatikus tűzvédelmi rendszert a hatszintes és összesen 280 ezer négyzetméteres terminálon. Az utóbbi hónapokban számos további problémát is feltártak, kiderült például, hogy egyáltalán nem szigetelték a terminál légkondicionáló berendezésének 60 kilométer hosszúságú hűtővezeték-rendszerét. A legtöbb hiányosság pótlásához burkolatot, falat, padlót kellene bontani, és lehet, hogy egyszerűbb lenne a terminál egyes részeit lebontani, majd újra felépíteni.