Választási szövetséget kötött egymással Silvio Berlusconi pártja, a Szabadság Népe (PdL) és a jobboldali populista Északi Liga (LN) - ezt maga Berlusconi jelentette be hétfőn az RTL magántelevízióban.

MTI - A volt miniszterelnök hozzátette: ha e pártszövetség győzelmet arat a februári választásokon, Angelino Alfanót, a PdL elnökét jelöli a miniszterelnöki posztra, maga Berlusconi pedig a gazdasági miniszter lenne.

A 76 éves Berlusconi már jelezte a napokban: hajlandó lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, ha ezzel elősegítheti a PdL-LN sikerét, és megakadályozhatja a Pierluigi Bersani vezette balközép tömb választási győzelmét. Az Északi Liga ellenezte az elmúlt hetekben, hogy a kormányfői posztról korábban lemondott Berlusconi legyen egy jövendő jobbközép kormány feje. Az LN ugyanis úgy véli, hogy e politikus felett már eljárt az idő, így a liga azt a feltételt szabta a pártszövetség megteremtéséhez, hogy Alfano legyen a listavezető.

A szövetséget végül is sikerült tető alá hozni, a PdL részéről Berlusconi, az LN nevében pedig Roberto Maroni pártelnök látta el kézjegyével az egyezségről szóló dokumentumot.

Berlusconi pártja előtt a közvélemény-kutatások szerint jelentősen vezet a Bersani vezette balközép Demokrata Párt (PD). A felmérések azt mutatják, hogy a PdL egyedül nem is lenne képes behozni ezt a lemaradást, de a "ligásokkal" szövetkezve esélye lehet a februári győzelemre.