A líbiai Bengáziban működő olasz konzulátus ideiglenes bezárásáról írt a hétfői Corriere della Sera az olasz konzul elleni merénylet után.

(MTI) - Hivatalos belejelentést az olasz külügyminisztérium még nem tett, de a legnagyobb példányszámú napilap értesülései szerint a Bengáziban levő konzulátus ideiglenesen felfüggeszti munkáját.
A második legnagyobb líbiai városban élő negyven olasz állampolgárt a római külügyminisztérium e-mailben értesítette, hogy kívánságukra azonnal hazaszállítják őket Itáliába. A Líbia többi részén élő további ezer olasz is figyelmeztető üzenetet kapott az esetleges evakuálásról.
Szombaton ismeretlen támadók tüzet nyitottak Giulio De Sanctis konzul gépkocsijára. A diplomatának nem esett baja. A Corriere della Sera szerint az egyébként is mandátuma vége előtt álló De Sanctis szerdáig elhagyja Líbiát, és egyelőre nem lesz utódja, hanem a képviseletet bezárják.
A Bengáziban levő olasz konzulátust már 2006 februárjában is bezárták az akkori zavargások miatt. A képviseletet 2011-ben nyitották újra. "A merénylők célja nem a konzul meggyilkolása, hanem a konzulátus bezárása volt, hogy Kirenaika térségét megszabadítsák a NATO-országok képviselőitől" - hangoztatta a Corrierének Rami Obeidi, a 2011 -es líbiai átmenti kormány volt titkosszolgálati vezetője.
Az elmúlt egy évben a Tripolitól mintegy ezer kilométerre keletre fekvő líbiai városban több támadást hajtottak végre más országok és nemzetközi szervezetek képviseletei és alkalmazottai, továbbá állami intézmények és rendőrök ellen. Tavaly májusban a vöröskeresztnek helyet adó épületet lőtték gránátvetőkkel, egy hónappal előtte pedig egy ENSZ-konvoj ellen követtek el pokolgépes merényletet. A legsúlyosabb incidens szeptember 11-én, a New York-i terrortámadások évfordulóján történt, akkor az amerikai konzulátust érte támadás, amelyben meghalt négy amerikai állampolgár, köztük Christopher Stevens amerikai nagykövet is.