Halálra ítéltek hétfőn Bangladesben egy radikális muzulmán papot, mert a vád szerint emberiesség elleni bűncselekményeket követett el a Pakisztánnal vívott 1971-es függetlenségi háború idején.

MTI - Az Abul Kalam Azadra kirótt ítéletet a háború alatti bűncselekmények kivizsgálására a dakkai kormány által 2010-ben létrehozott törvényszék hozta meg, amelynek módszereit korábban több nemzetközi emberjogi szervezet bírálta. Ez volt az első ítélet, és a vádlott távollétében hozták meg, mivel az imám - a Dzsamaat-i-Iszlámi muzulmán fundamentalista párt egyik vezetője, televíziós prédikátor - Pakisztánba menekült, amikor tavaly áprilisban eljárást indítottak ellene. A vádemelés után a párt kizárta soraiból.

Azadot egyebek között gyilkosságban, emberrablásban és fosztogatásban találták bűnösnek. A függetlenségi háborúban a párt ifjúsági szervezetének a vezéreként tevékenykedett.

A Dzsamaat-i-Iszlámi más vezetői elleni is folyik eljárás. A párt, amely szövetségese a Haleda Zia volt miniszterelnök vezette fő ellenzéki erőnek, azt állítja, hogy a vádak politikai indíttatásúak. Zia, Sejk Haszina Vazed jelenlegi miniszterelnök régi ellenfele komédiának nevezte a törvényszék tevékenységét.

A Dzsamaat-i-Iszlámi a függetlenség ellen kampányolt a kilenc hónapig tartó háború idején. A pártot azzal vádolják a függetlenség hívei, hogy támogatta a pakisztáni katonákat a kegyetlenkedésben, sőt egyes esetekben részt is vett ilyen bűncselekményekben. A pakisztáni katonák helyi kollaboránsaikkal együtt hárommillió embert gyilkoltak le, és megerőszakoltak mintegy 200 ezer nőt - állítják.

A Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint eljárási hibák vannak a törvényszék működésében. Előfordult például, hogy egy perben a védelem egyik tanúját közvetlenül a törvényszék kapuja előtt elrabolták.

Banglades születése az utolsó fejezete volt annak a folyamatnak, amelyben India brit gyarmatot feldarabolva 1947-ben megalakították a független Indiát és Pakisztánt. Pakisztán területileg elkülönülő keleti részéből 1971-ben jött létre Banglades, miután India katonailag beavatkozott a Kelet-Pakisztán függetlenségét követelők oldalán.