Az időjárási helyzet Európában

    Európában kevés olyan hely van, ahol csendes, nyugodt az idő. A kontinens legnagyobb részén ciklonális hatások érvényesülnek; többnyire sok a felhő, mind a hőmérsékletben, mind a csapadék előfordulásában és halmazállapotában nagy a változékonyság. Az 50. szélességi körtől északra havazik, és továbbra is igen hideg az idő a balti államokban, Fehéroroszországban és Oroszország európai részén, ahol többfelé napközben sem emelkedik -10 fok fölé a hőmérséklet. A mediterrán térségben az újra és újra képződő ciklonok nedves levegőt szállítanak az Alpok és a Kárpátok térsége fölé is; itt a hőmérséklet és a csapadék halmazállapota attól függ, hogy az adott területen a ciklon enyhe vagy hátoldali hidegebb levegője érvényesül. A Kárpát-medence időjárását nedves, eleinte több fokkal enyhébb, majd hétfő estétől ismét hidegebb levegő alakítja.
    
Várható időjárás az ország területén hétfő estig

    Túlnyomóan borult, párás idő várható, csupán hétfőn a Dél-Alföldön és a Tiszántúl keleti felén süthet ki hosszabb-rövidebb időre a nap. Vasárnap főként a Dunától keletre valószínű csapadék: eső, az északi részeken ónos eső, eleinte hó. Éjszaka szórványosan, hétfőn napközben elsősorban nyugaton és északon várható eső, zápor, késő délutántól északnyugaton havas eső, havazás. Hétfőn a Dél-Alföldön a déli, a Kisalföldön az északi szél helyenként megerősödik. Éjszaka északon, északkeleten helyenként köd képződik.
    A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire -1 és +4 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet hétfőn északon 1 és 6, délen 7 és 11 fok között valószínű.