Az amerikai külügyminisztérium súlyos hibát követett el, amikor az ország romló biztonsági helyzete ellenére nem zárta be a líbiai Bengáziban működő képviseletet - szögezte le a bengázi amerikai konzulátus ellen iszlamisták által 2012 szeptemberében elkövetett támadást elemző szenátusi jelentés.

MTI - A tárca annak ellenére döntött a képviselet nyitva tartása mellett, hogy "a líbiai kormány nem volt képes szavatolni a védelmét, és a hírszerző szolgálatok jelentései szerint nőtt a fenyegetettség" - áll a hétfőn nyilvánosságra hozott jelentésben.

Négy amerikai állampolgár, közöttük Chris Stevens nagykövet halt meg, miután állig felfegyverzett iszlamista csoportok megtámadták az Egyesült Államok bengázi konzulátusát.

A szenátusi jelentés néhány héttel azután jelent meg, hogy a külügyminisztérium belső vizsgálatot folytatott le és beismerte: a biztonsági intézkedések messze nem voltak megfelelőek a létesítményben.

A Hillary Clinton külügyminiszter által elrendelt vizsgálat után egy amerikai diplomata lemondott, három társát pedig menesztették.

Jelentésükben a szenátorok azt ajánlják, hogy a külügyminisztérium a képviseleteknél a jövőben készüljön fel minden típusú támadásra, még akkor is, ha nincsen közvetlen veszély.