Ámosz Oz világhírű izraeli író a január 22-i izraeli parlamenti választások előtt kemény szavakkal ítélte el a jobboldali Benjámin Netanjahu miniszterelnök politikáját, de bírálata nem kímélte a balközép pártokat sem.

(MTI) - A hagyományosan a balliberális Merec pártot támogató író szerint Izrael jövője az apartheid felé tart a jelenlegi kormányzat irányításával. "Ha nem lesz itt két állam, akkor az egyetlen állam nem kétnemzetiségű, hanem arab lesz. Úgy gondolom, Izrael megalakulása óta a Netanjahu-kormány a leganticionistább" - mondta az író. "Netanjahu mindent elkövet, hogy ne legyen itt két állam, csak egy" - mondta egy szerdai kampányrendezvényen.

Oz szerint Seli Jehimovics, a szociáldemokrata Munkapárt vezetője még rosszabb, mint Ehud Barak védelmi miniszter, mert Barak szerint a palesztin kérdésre nincs megoldás, míg Jehimovics szerint a kérdés sem létezik. Az író elítélte a centrista pártok koalícióra lépését is a jobboldali Likud párttal, mivel azok szerinte nem képesek belülről megállítani a ciszjordániai terjeszkedést, amely ellehetetleníti a békekötést a palesztinokkal.

A Munkapárt válaszában hangsúlyozta, hogy tárgyalásokat sürgetnek a palesztinokkal a kétállami megoldás érdekében. Netanjahu hivatalának válasza szerint pedig "Izrael békejobbot nyújtott a palesztinok felé, de nem jöhet létre palesztin állam, amíg a palesztinok nem ismerik el Izraelt a zsidó nép államának, nem fogadják el a viszály végleges rendezését és Izrael biztonsági igényeit".

A legfrissebb közvélemény-kutatások a választások előtt 11 nappal a jobboldali Likud-Jiszráél Béténu választási koalíció további gyengülését mutatják. Az egy hónap korábbi előrejelzéshez képest már mintegy 5 mandátummal kevesebbet szereznének a 120 fős parlamentben, 37-38-ról 33-ra csökkent támogatottságuk.

A Munkapárt stabilan őrzi várható körülbelül 18 helyét a következő parlamentben, és a telepeseket támogató vallásos nacionalista Bét-Hajehudi (Zsidó Haza) nevű párt sem veszített népszerűségéből. Ugyanakkor a kutatások szerint másfél héttel a voksolás előtt a szavazók körülbelül negyede még nem döntött arról, melyik pártra adja szavazatát.