Szombaton hárman súlyos szén-monoxid-mérgezést szenvedtek Pécsett. A hasonló esetek elkerülésére januártól mindenkinek kötelező időszakonként ellenőriztetnie gázkészülékét. 

Két gyerek és egy felnőtt szenvedett a szombaton súlyos szén-monoxid mérgezést Pécsett. A tűzoltók által kimentett három embert kórházba szállították, állapotuk mostanra stabilizálódott. Otthonukban vélhetően a vízmelegítő hibája miatt áramlott vissza a gáz. A városban rövid időn belül ez volt a hetedik hasonló mérgezés.

Az országban évente negyven-ötven ember hal meg ilyen balesetben. Ezen segíthet egy most elfogadott jogszabályi szigorítás, mely szerint ettől az évtől a kéményseprőknek a gázkészülékeket is ellenőrizniük kell. Ha a szakemberek hibát észlelnek, és azt a tulajdonos nem javítja ki, akár ki is kapcsolhatják a szolgáltatást az adott helyen.

A parlament által a közelmúltban elfogadott szigorításról Leikauf Tibor, a Magyarországi Kéményseprőmesterek Szövetségének elnöke elmondta, a gáztüzelő berendezések műszaki biztonsági felülvizsgálatát ötévente el kell végeztetni.

Megelőzheti a bajt a szén-monoxid-jelző is, de a pár ezer forintos készüléket egyelőre kevesen használják.