Hat Fülöp-szigeteki állampolgár meghalt lőfegyvertől vagy robbanásban, négy pedig eltűnt a múlt heti algériai túszdráma folyamán - közölte hétfőn a manilai kormány.

MTI - "Hat filippínó halála a túszejtés egyenes következménye. Többségük halálát lőfegyver vagy robbanáskor elszenvedett sebesülés okozta", négyen "nem felelnek a hívásra" - mondta sajtóértekezletén Raul Hernandez külügyi szóvivő. Megerősítette, hogy 12 Fülöp-szigeteki állampolgár, aki a helyszínen volt a túszejtés idején, épségben kiszabadult.

A halálesetek körülményeit nem tudta részletezni a szóvivő. "Nem tudom megmondani, hogy kivégezték őket" vagy az algériai biztonsági erők támadásában vesztették életüket. Négy Fülöp-szigetekit egy algíri kórházban kezelnek - tette hozzá.

Manila először azt közölte, hogy a földgáztelepen dolgozó 16 állampolgára élte túl a terrorakciót, de azután kiderült, hogy közülük négyen már hazautaztak szabadságra. A Fülöp-szigetek vasárnap - a biztonsági helyzet tisztázódásáig - hazamenekítette egy másik algériai földgáztelepen dolgozó 39 állampolgárát. A konzuli segítséggel evakuáltak Londonon és Dubajon keresztül még aznap megérkeztek Manilába.