A fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika lett az Év kórháza 2012-es díj nyertese. Az elismerést a kórház képviselőjének, illetve a verseny többi kategóriagyőztesének csütörtökön adták át a Magyar Tudományos Akadémián. 

A Házipatika.com által nyolc éve alapított Év kórháza-díj odaítéléséről maguk a betegek dönthettek egy két hónapon át tartó internetes szavazáson, amelyen az állami finanszírozással működő fekvőbeteg-intézményeket értékelték. A szavazatok szerint összesítésben második helyezett lett a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház, harmadik pedig a karcagi Kátai Gábor Kórház - Rendelőintézet.

Öt kategóriában szavazhatott a közönség. Az orvos-szakmai ellátás terén a Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház került ki győztesként, az ápolás- és szakszemélyzet kategóriában a csornai Margit Kórház bizonyult a legjobbnak, az infrastruktúra színvonalát pedig a Kanizsai Dorottya Kórházban (Nagykanizsa) tartották a legmegfelelőbbnek a szavazók. Az ellátással a budapesti Heim Pál Gyermekkórházban voltak a leginkább megelégedve a betegek, a környezet és tisztaság kategóriát pedig a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Onkoterápiás Klinikája nyerte.

Az elmúlt években az élmezőnyből hiányoztak a budapesti intézmények, 2012-ben azonban fordult a kocka. Az "Év kórháza 2012" címet a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika érdemelte ki, hiszen minden kategóriában magas pontszámmal díjazták a betegek. A felnőtt szívátültetés hazai központja már tavaly is remekelt, akkor az ápolás- és szakszemélyzet kategóriában nyert. A 47 fővárosi pályázó intézmény közül még egy került a 2012-es díjazottak közé, ugyanis Közép-Kelet Európa legnagyobb gyermekgyógyászati intézménye - a Heim Pál Gyermekkórház - kapta a legmagasabb pontszámot az ellátás kategóriában.





Harmadszorra áll dobogón és csupán hajszálon múlott, hogy 2010-es és 2011-es győzelme után a Bács-Kiskun Megyei Kórház 2012-ben nem lett ismét címvédő. Harmadik helyezést ért el a karcagi Kátai Gábor Kórház, melynek szülészete 2012 őszén már kapott egy rangos elismerést. A Fejér-, a Békés- és a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei intézmények betegei voltak a leginkább elégedettek, valamint Budapest VII. és XIV. kerületének lakosai: itt kapták a legmagasabb összpontszámokat a kórházak.

Pilling Róbert, a Házipatika.com vezető szerkesztője beszédében kifejtette: a verseny nagyon szoros volt, sokszor egy-két tizedes különbséggel dőlt el a végleges nyertes. Az elmúlt években az élmezőnyből hiányoztak a budapesti intézmények, 2012-ben azonban megtört a vidéki kórházak fölénye. A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikát minden kategóriában magas pontszámmal illették a betegek. A felnőtt szívátültetés magyarországi központja már tavaly is remekelt, akkor az ápolás-szakszemélyzet kategóriában nyert.

"2012 az egészségügyben az átszervezések éve volt: a kórházak jelentős része állami fenntartásúvá vált, a júliusban kiírt intézményvezetői pályázatnak köszönhetően több tucatnyi kórházban új vezetővel folytatódik a munka. Az "Év kórháza" díj azért egyedülálló kezdeményezés, mert segítségével az egészségügyi intézményekről közvetlenül a szolgáltatásokat igénybe vevő betegek mondhatnak véleményt" - mondta el Pilling Róbert, a HáziPatika.com vezetőszerkesztője a díjak átadásakor.





Deák-Bill Gyulát is a győztes kórházban kezelték

Merkely Béla, az intézmény igazgatója a díj átvételekor kiemelte, hogy a mindennapi betegellátásban a legnagyobb erő a betegek véleménye, az a kedvező visszajelzés, amelyet egy gyógyult betegtől vagy a családjától kapnak a munkatársak. "Ez a díj biztos, hogy újabb erőt ad kollégáimnak a mindennapi nehéz feladatok ellátásában" - tette hozzá.

Az ünnepségen a díjakat Kissné Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkárságának főosztályvezetője, Gerle János, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora, Svébis Mihály a Bács-Kiskun Megyei Kórház főigazgatója és Erős Antónia műsorvezető adta át.

Az összesített verseny nyertesei:

1. SE Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika, Budapest: "Év kórháza 2012"
2. Bács-Kiskun Megyei Kórház, Kecskemét (2. helyezés)
3. Kátai Gábor Kórház - Rendelőintézet, Karcag (3. helyezés)

A kategóriák győztesei:

- Orvos-szakmai ellátás kategória:Veszprém megyei Csolnoky Ferenc Kórház, Veszprém
- Ápolás- és szakszemélyzet kategória:Csornai Margit Kórház, Csorna
- Infrastruktúra kategória: Kanizsai Dorottya Kórház, Nagykanizsa
- Ellátás kategória: Heim Pál Gyermekkórház, Budapest
- Környezet és tisztaság: SZTE ÁOK Onkoterápiás Klinika, Szeged