Az amerikai republikánusok kedd este letettek arról, hogy további kiadáscsökkentésekkel módosítsák az úgynevezett "költségvetési szakadék" elkerüléséről szóló megállapodást, és úgy döntöttek szavazásra bocsátják a szenátusban már elfogadott kompromisszumos változatot.

MTI - A szavazásra - helyi idő szerint - a várakozások alapján még kedd éjjel sort kerítenek.
  
A képviselőház republikánus többségének néhány órával korábbi elhatározása, miszerint módosítani akarják a megállapodást, rendkívül megnehezítette volna a leggazdagabbak adóemeléséből és kiadáscsökkentésekből álló intézkedéscsomag végső törvényhozási jóváhagyását.
  
Az amerikai republikánusok egy nap intenzív politikai mérlegelés után vonultak vissza. A kompromisszumot keddre virradóra már elsöprő többséggel jóváhagyó demokrata többségű szenátus tisztségviselői ugyanis estére értésre adták, nem hajlandók újra szavazni egy módosított változatról.
  
Ha a republikánusok nem vonulnak vissza, akkor az a Joe Biden demokrata párti alelnök és a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell által hétfőn kötött megállapodás teljes újratárgyalását tette volna szükségessé, újabb recesszióval fenyegetve a világ legnagyobb gazdaságát, s mindezért a felelősség a republikánusokra hárult volna.
  
Ha a képviselőház kedd éjjel megszavazza a "költségvetési szakadék" elkerüléséről szóló kétpárti megállapodást, úgy a költségvetési deficit csökkentése érdekében a legtehetősebbek - azaz az amerikai lakosság két százalékának - adóterhei növekednek majd. Ugyanakkor a költségvetés kiadási oldalán is lesznek változások, például el kell kerülni, hogy a betegbiztosítás kiadásai nagyon elszaladjanak.
  
A kompromisszum értelmében a következő tíz évben 600 milliárd dollár bevételre tenne szert Washington egyebek közt az évi 400 ezer dollár feletti egyéni jövedelmek adóterhének megemelésével, és ugyancsak több adót kellene fizetniük azoknak a háztartásoknak, ahol az együttes jövedelem meghaladja az évi 450 ezer dollárt.
  
A megállapodás elutasítása esetén viszont Amerikában hatályba lépne a második világháború utáni legnagyobb adóemelés és 600 milliárd dollárnyi költségvetési megszorítás.