Több kulturális kezdeményezést is indít a Magyar Állami Operaház, például kutatóhely létesül az intézményben, a Hét nap program keretében pedig az év hét jeles napjához kapcsolódó animációkat vetítenek a produkciók előtt. 

Ókovács Szilveszter megbízott főigazgató a magyar kultúra napján tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy a dalszínház emléktárában őrzött dokumentumok digitalizálásával indul el, majd folyamatosan bővül az OperaDigiTár, amelyben a Királyi lépcsőház földszintjén elhelyezett kutatósarokban táblagépeken, fülhallgatóval lehet keresni.

Kedden kezdődik a dalszínház Hét nap programja. Az év hét ünnep-, emlék- vagy gyásznapján - elsőként kedden A bolygó hollandi előadása előtt - levetítik M. Tóth Géza animációs rendező az adott napra utaló animációját.

A magyar kultúra napja után február 25-én a kommunizmus, április 16-án a holokauszt áldozatainak emléknapján, majd június 4-én a Trianon-emléknapon, október 6-án az aradi vértanúk emléknapján, november 4-én az októberi forradalom leverésének gyásznapján, végül november 7-én, a magyar opera napján vetítik a nézőknek a filmeket.

A ritkán használt Királyi lépcsőházban folytatják a gyerekeknek szóló előadásokat, de újabb funkciókat is találtak a térnek: például a házlátogatásra érkező turistákat vagy ifjúsági csoportokat M. Tóth Géza két, 3D-ben készülő filmje tájékoztatja majd a ház és a magyar operajátszás történetéről, így felkészülve nézhetik végig az Ybl-palotát. A lépcsőházban felszerelt vásznon alkalmanként a műfajjal kapcsolatos ismeretterjesztő filmek is pereghetnek.

A megbízott főigazgató elmondta, hogy hosszabb távú együttműködésre szövetkeznek a filmrendezővel. Tavasszal Bach Máté passiója M. Tóth Géza animációjával nemcsak hallható, hanem látható is lesz a dalszínházban. A filmrendező hozzáfűzte: a látogatóknak szánt két filmmel a ház összművészeti karakterét kívánja előtérbe állítani.

A Collegium Operorum sorozat is a magyar kultúra napján indul, elsőként a Párizsi Magyar Intézetben Kiss B. Atilla ad koncertet. A Balassi Intézettel együttműködve az év folyamán a többi intézetben is fellépnek dalműsorral azok az énekesek, akik az operaházi dalprogramokban részt vettek.

Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára bejelentette, hogy a magyar állampolgárságot felvevők gyermekei is megkapják az Útravaló CD-t. A magyar műveket tartalmazó CD-k terjesztésében a követségek és konzulátusok segítségére számíthat a dalszínház.

A Magyar Állami Operaház hétfőn kapta meg 2013-ra a családbarát munkahely címet, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatán nyert el 1 millió forint támogatással együtt. A munkatársak, művészek kisgyermekei számára játékkuckót létesítenek. A még szülés előtt álló kismama balerinák az iskolások kalauzolásában működnek közre. Készült egy új "babazászló", amelyet a művészbejáró fölé tűznek ki, ha a ház valamelyik munkatársának gyermeke születik, a baba érkezését a ház megújult honlapján is jelzik a tervek szerint.