Az eddig kormányzó jobboldali Likud és a "meglepetéspárt", a második legtöbb voksot szerző Jes Atíd is nagykoalíció létrehozásában gondolkodik a keddi izraeli általános választások eredményeinek ismeretében.

MTI - Benjámin Netanjahu miniszterelnök kijelentette, hogy "a lehető legszélesebb kormányt" akarja létrehozni, s már kedd este konzultálni kezdett telefonon a főbb pártok illetékeseivel.

"Azt szeretném, ha Netanjahu nemzeti egységkormányt hozna létre, kibővített kormányt az iráni kérdéssel, az arab tavasszal és az iszlamista téllel szemben - mondta Szilván Salom miniszterelnök-helyettes, aki mérsékeltnek számít a Likudon belül. - Tárgyalni fogunk minden párttal, hogy lássuk, hogyan alakíthatunk meg a lehető leggyorsabban egy ilyen kormányt."

A Jes Atíd (Van jövő) látványos sikere megfigyelők szerint a főként a szociális és társadalmi kérdések iránt érdeklődő, nem vallásos középosztály győzelmét jelenti. Vezetője, a 49 éves Jair Lapid - aki a politikai élet új jövevényeként mindjárt királycsinálóvá is válhat - szintén "a lehető legszélesebb" kormányt óhajt.

"Céljaink világosak, különösen a katonai szolgálat terén - mondta a rádióban Méir Kohen, az ultraortodoxoknak a szolgálat alóli gyakori felmentésére utalva. - A miniszterelnöktől cselekedeteket várunk, nem csupán jelszavakat." Kohen, aki negyedik a Jes Atíd választási listáján, azt is kijelentette, hogy "nem ülünk be olyan kormányba, amely nem tárgyal a palesztinokkal".