Hinnék-e, hogy az aprócska lenmagot már több mint 3300 éve ismerik, sőt, kifejezetten gyógyhatása miatt termelik? 

Pedig igaz, a Kr. e. 14. századi egyiptomi sírkamrákban is találtak a halottak mellett ilyen magokat, mert fontosnak tartották, hogy a túlvilági úton sok más lényeges táplálék mellett ebből is kijusson a holtaknak.
Valamivel később, de még mindig időszámításunk előtt 500 környékén Hippokratész említi meg a lenmagot, ekkor már egyértelműen gyógyhatásáért kedvelt növény, az orvosok legfőbb példaképe hurutos tünetekre és hasmenés ellen használta.

Érdekes kettősség ez a növénytől: napjainkban ugyanis épp azért kedvelt összetevő a fogyókúrázók étrendjében, mert tisztítja a bélrendszert, segíti az emésztést és ezáltal gyorsítja a bélmozgást, vagyis például rostszegény életmód esetén nemhogy ellenszere a hasmenésnek, éppenhogy segíti ezt a folyamatot.

A lenmag héja is fontos az ember számára: a benne lévő ásványi- és ballasztanyagok az emésztőrendszer működéséért felelősek. Ez a tulajdonsága is hozzájárul a diéta sikeréhez, de más pozitív hatása is van, ha beépítjük a fogyókúra folyamatába. Mivel gyorsítja az anyagcserét, a zsírégetés is hatékonyabb tempóra vált, a benne lévő nyálkaanyag pedig a gyomorba érve megduzzad, ezáltal teltségérzetet ad, csökkenti az étel utáni vágyakozást.
Fogyasztható egészben, de akkor legalább tízszeres mennyiségű vizet kell hozzá meginni, frissen őrölve és müzlibe kevereve a szervezet könnyebben hasznosítja a benne lévő jótékony hatóanyagokat, darálva vagy kipréselve pedig salátához, vagy túróba adagolva fogyasztható. Olaját fűszerként is használhatjuk, de teaként is javasolják, egészben vagy őrölve legalább fél órán át kell főzni.
A lenmag rendkívül nagy mennyiségben tartalmazza a szervezetre jótékony hatású omega-3 zsírsavakat, a linolén nevű zsírsavból például többszörösét tartalmazza annak, mint amennyit a szójában, a tökmagban vagy a dióban találunk, és amely a szervezet működéséhez elengedhetetlen fontosságú, de saját magunk nem tudjuk előállítani, ezért kell kívülről pótolni.