Az MSZP véleménye szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikájának elsősorban a kisvállalkozások a vesztesei. A kabinet harapófogóba zárta ezeket a cégeket, mert a megszorítások miatt visszaeső fogyasztás csökkentette a bevételeiket, a gazdaságpolitika, elsősorban az adóintézkedések pedig növelték a költségeiket – mondta csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján Burány Sándor.
 
MTI - Az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának szocialista tagja hivatkozásként közölte: egy tavaly év végén készült felmérés szerint a hazai kis- és közepes vállalkozások vezetői pesszimisták, az árbevétellel kapcsolatos várakozásaik a 2009-es szintre estek vissza.
 
Külön kitért arra a statisztikára is, amelyik szerint rekordszámú cég szűnt meg az elmúlt évben, ugyanis 2012-ben mintegy 23 ezer 500 felszámolási eljárás indult.
 
A kisvállalkozások számára az a legfájóbb, hogy a kiskeresetűekre kivetett „brutális” adótöbbletet a vállalkozásokkal fizettetik meg – mondta a politikus. Hozzátette, a KSH adatai is világosan mutatják, hogy erre a cégek elbocsátásokkal reagáltak, ugyanis a versenyszférában 35 ezer fővel csökkent a foglalkoztatás.
 
Olyan gazdasági fordulatra van szükség, amelyik nem megszorításokkal tömi be azt a rést, amit a kormány személyi-jövedelemadópolitikája ütött a költségvetésen – jelentette ki végül.