Egy 19. századi, dél-cseh műhelyben készült, a Nagy Szent családot ábrázoló tükörkép lett elsőként "a hónap műtárgya" az egri Dobó István Vármúzeumban.

MTI - A vármúzeum ezzel indította útjára új programot, amelynek keretében minden hónapban olyan tárgyat választanak a muzeológusok a múzeum különböző gyűjteményeiből, amely egy-egy ünnepkörhöz vagy egy, a múzeum által megrendezett rendezvényhez kapcsolódik - tájékoztatta az MTI-t Berecz Mátyás, az intézmény megbízott vezetője .
 
Mint elmondta: a tükörképen Mária, Szent József és a gyermek Jézus jellegzetes ábrázolása mellett a Szent család sokalakos kibővítése figyelhető meg, Mária mellett szülei, Szent Anna és Joachim jelennek meg.
 
A Nagy Szent családot metszéssel, maratással készített fülkeszerű ornamentális keret szegélyezi festett virágdíszítéssel.
 
Az ilyen tükörképek előállítása üveghutákhoz vagy az ezekkel kapcsolatot tartó üvegképfestő központokhoz fűződik. Részben a készítők, részben kereskedők és házalók terjesztették, de forgalmazták az ilyen alkotásokat búcsújáróhelyeken is.
 
Az ilyen és hasonló ábrázolások még ma is fontos szerepet játszanak a többi között a palóc településeken, a karácsonyi ünnepkörben.
 
A hónap műtárgyát január végéig, hétvégenként péntektől vasárnapig 10 órától 16 óráig lehet megtekinteni a Dobó-bástya kiállítótermében - mondta Berecz Mátyás.