Az ENSZ 2006-ban nyilvánította január 27-ét a Holokauszt Nemzetközi Emléknapjának, amikor 1945. január 27-ére, a legnagyobb és leghírhedtebb náci haláltábor,Auschwitz-Birkenau felszabadulására emlékezünk. Ebből az alkalomból januárban az Izraeli Kulturális Intézet kiállítással és előadásokkal várja az érdeklődőket, melyek középpontjában – rendhagyó módon – a női túlélők állnak.

Január 15-én 18:00-tól kiállítás nyílik “Együtt maradni: Női vallomások a Holokausztról” címmel, mely egy hónapon keresztül látogatható az Intézetben. A kiállításmegnyitó díszvendége Christoph Heubner, a Nemzetközi Auschwitz Bizottság alelnöke, valamint két Holokauszt-túlélő, Bartha Ágnes, Rácz Éva és Fahidi Éva, kiknek tanúvallomásai a kiállítási anyag részét is képezik. A megnyitón fellép Korcsolán Orsolya hegedűművész.

Pécsi-Pollner Katalin, a kiállítás kurátora így nyilatkozott a kiállításról: „A Holokausztról az utóbbi évtizedekben rengeteg visszaemlékezés es irodalmi feldolgozás jelent meg. Alig valakinek tűnt fel, hogy egy jelentős csoporté hianyzik: a nőké. Célunk az volt, hogy a kiállítás címe ezt az aspektust is tartalmazza, ahogy azt Bartha Agnes memoárjában meg is fogalmazza: „…így maradtunk együtt a barátnőmmel, ami nagyon fontos volt. Egyedül senki nem bírta volna ki.”

A kiállításhoz kapcsolódóan január 24-én 17:00-tól előadásokkal és filmvetítésekkel emlékezünk: Szűcs Teri, irodalomtörténész, az ELTE tudományos munkatársa a “Nők a Holokauszt-irodalomban” címmel, Pécsi-Pollner Katalin, az OR-ZSE oktatója, irodalomtörténész “A holokauszt gender szemszögből - női hang és tapasztalat” címmel tart előadást. Az előadások mellett levetítjük Schuster Richárd: Babszi (2006) és Miriam Ben-David: Testimony Theatre – „Beszélj, hogy élj!” (2010) című filmjeiket is.

(Forrás: Izraeli Kulturális Intézet)
(Fotó: Kultúra.hu)