Az ellenzéki pártok a tervezett költségvetési hiány kétszeresére emelkedése miatt ostorozzák a Benjámin Netanjahu vezette izraeli kormányt a január 22-én esedékes választások finisében.

(MTI) - A 2012-es költségvetési hiány az első adatok szerint az eredetileg tervezettnek a duplája, 4,2 százalék a pénzügyminisztérium vasárnapi közleménye szerint.
A magasabb hiány oka, hogy a világgazdasági válság és az izraeli gazdaság lassulása miatt a tervezettnél kisebb az adóbevétel. Emellett a tavaly nyári, áremelkedések elleni utcai tiltakozások után a kormány növelte a kiadásokat, amit a választási időszak miatt nem ellensúlyoztak megfelelően magasabb adókivetésekkel a Háárec című napilap szerint.
Cipi Livni, a centrista Hatnua (Mozgalom) párt elnöke a Netanjahu kormányt bírálva kijelentette, hogy a "politikai felelőtlenség és a hibás prioritások Izraelt a csőd felé vezetik. Eljött a másféle prioritások ideje, amelyek kimozdítják Izraelt a nemzetközi elszigeteltségből. Olyan kormányra van szükség, amely a nemzeti érdekeket képviseli és a perifériára összpontosít a telepesek helyett” - vélekedett az ellenzéki politikus.
A centrista Jes Atíd párt közleményében az áll, hogy „a szemünk láttára dől össze a miniszterelnök és pénzügyminiszterének gazdaságpolitikája. A Jes Atíd úgy véli, van más út is. Mielőtt ismét a középosztály lenne a pénzügyminisztérium pénzkivevő automatája és mielőtt tönkretennék a kisvállalkozásokat, először az ultraortodoxok és a telepesek, valamint a nagyra növekedett kormányzat pazarlása ellen kell megszorításokat hozni."
Az ellenzéki szociáldemokrata Munkapárt vezetője, Seli Jehimovics is élesen bírálta a költségvetési hiány miatt a kormányt. „Az óriási deficit azt bizonyítja, hogy társadalmi pokol és gazdasági káosz előtt állunk, ha Isten ments, újraválasztanák Netanjahut miniszterelnöknek”- jelentette ki Jehimovics. "Ha Netanjahu tovább folytatja hibás gazdaságpolitikáját, akkor ugyanaz lesz a helyzet mint Chilében és Mexikóban, ahol rendkívül nagy a különbség a szegények és a gazdagok között" - mondta vasárnap egy választási rendezvényen.
A balliberális Merec párt szerint el lehetne tüntetni a hiányt, ha megkurtítanák a telepeseknek, a vallási intézményeknek és a hadseregnek nyújtott juttatásokat.
Naftali Bennett, a szélsőjobboldali telepespárt, a Habájt Hajehudi (Zsidó Haza) vezetője felelőtlenségnek nevezte a deficit növelését.