Tavaly december vége óta 220 ezer aláírást gyűjtött össze eddig a duma feloszlatásért az ellenzéki Novaja Gazeta című orosz napilap - közölte szerdán a lenta.ru orosz hírportál.
 
MTI - A Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök támogatását is élvező lap az orosz gyermekek amerikai állampolgárok általi örökbefogadását tiltó törvény kezdeményezése és elfogadása elleni tiltakozásul indította december 18-án az aláírásgyűjtést. Először - három nap leforgása alatt - 130 ezer támogató jelentkezett be az újság honlapján. Eközben több támadás érte az ellenzéki lap internetes oldalát.
 
Az aláírásokat kinyomtatták és december 21-én átadták a parlamenti alsóháznak, az Állami Dumának, amely a kezdeményezést nem vizsgálta, és a kormány, valamint a jogvédők ellenvéleményét figyelmen kívül hagyva ugyanaznap elfogadta a Gyima Jakovlevről - az Egyesült Államokban örökbe fogadott és ott mostohaapja gondatlansága miatt 2008-ban elhunyt orosz kisfiúról - elnevezett jogszabályt. A Szövetségi Tanács, a felsőház 5 nap múlva jóváhagyta azt. Vlagyimir Putyin államfő december 28-án írta alá a törvényt. A jogszabály január 1-jével életbe lépett, és az orosz kormány már tájékoztatta Washingtont arról, hogy felmondja a mindössze két hónappal ezelőtt hatályba lépett orosz-amerikai örökbefogadási egyezményt.
 
Az orosz törvényhozás az amerikai szenátus által december elején elfogadott és Barack Obama amerikai elnök által december 14-én jóváhagyott Magnyitszkij-záradékra szánta válaszul az orosz gyermekek örökbefogadásának tiltását. 
 
A Szergej Magnyitszkijról elnevezett amerikai törvényi záradék megtiltja a 2009-ben vizsgálati fogságban elhunyt orosz jogász halálával összefüggésbe hozható orosz tisztviselők beutazását az Egyesült Államokba, és utasítást ad kintlévőségeik befagyasztására.
 
A Novaja Gazeta nem hagyott fel a duma feloszlatását kezdeményező aláírásgyűjtéssel. Tavaly december 24-én ismét elindította azt, és a korábbi 130 ezer után újabb 90 ezer támogató jelezte a lap internetes oldalán, hogy egyetért az akcióval, amelyet február 1-jéig meghosszabbítottak. 
 
Az orosz főváros hatóságai szerdán engedélyt adtak Moszkva központjában arra a menetre, amelyet az ellenzék az úgynevezett ellen-Magnyitszkij törvény miatti tiltakozásul hirdetett meg. 
 
www.lenta.ru/news/2013/01/09/dissolution/
http://www.novayagazeta.ru/politics/56160.html