Veszely Jelena szobrászművész munkáiból nyílt életmű-kiállítás az alkotó 95. születésnapja tiszteletére a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban 2012. november 28-án. Az Éltető alkotás – Alkotó élet címet viselő tárlaton az életmű legjellemzőbb munkái láthatók.


A kiállítás felvonultatja Veszely Jelena kisplasztikáit, cérnagrafikáit, „tévérajzait”, emellett ízelítőt ad a művész legfrissebb alkotásaiból is. Ezek az olykor egy-egy vonallal megrajzolt aktok és az úgynevezett „maszkok” az emberi arc, egy-egy személyiség fontos jellemzőit ragadják meg.

Veszely Jelena elmondta, hogy ötéves tervet készített, a századik születésnapjára egy nagyszabású sorozatot tervez. A műalkotások témáját nem árulta el, de azt megemlítette, hogy szobrot, plasztikát szeretne készíteni.

A művésznek több mint húsz köztéri szobra látható szerte az országban, a többi között Budapesten, Pécsett, Komlón, Miskolcon, Egerben.

Veszely Jelena, aki szerint a művészetet nem lehet tanulni, szobrait soha nem adja el, mert – mint fogalmazott – azok az „ő gyermekei”. A veszprémi kiállításra is ő kölcsönözte őket. Elárulta azt is, hogy azért dolgozik olyan sokféle anyaggal (például fával, fémmel, kővel, textillel), hogy ne legyen egyhangú a munka.

Mint megjegyezte, érdekes kísérletbe fogott kétalakos, talapzathoz nem rögzített szobraival. Ezeket különböző pozitúrákba állítja, amitől megváltozik a kompozíció mondanivalója.

A művésznő elmondta, hogy régi kapcsolat fűzi a veszprémi múzeumhoz, hiszen ő maga kétlaki életet él: a teleket a fővárosban, a nyarakat Tihanyban tölti.

Veszely Jelena az 1940-es évek elején Zágrábban egyszerre végezte el a zeneművészeti és a képzőművészeti akadémiát, majd a háborút követően a szobrászatot választotta hivatásául.

Kisplasztikáiban gyakran megjelenik egyik legkedveltebb témája, a család: szobrai harmóniát, bensőségességet sugároznak, ugyanakkor lendületesek, dinamikusak, árad belőlük a mozgás keltette feszültség.

Mai napig kuriózumnak számítanak 1973-ban született cérnagrafikái, varrógéppel lenvászonra futtatott kompozíciói.

Az 1990-es évek elején születtek „tévérajzai”, melyeket a televízió képernyője előtt rögzített, legtöbbször egy-egy közéleti szereplőről.

A kiállítás 2013. február 28-ig látható a Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeumban.
(Forrás: MTI)
(Fotó: Laczkó Dezső Veszprém Megyei Múzeum)