Szükséges-e, hogy egy ország vezetője országos imában vezesse népét a megtérésre? Uganda keresztyén elnöke úgy gondolja, igen.

Szükséges-e, hogy egy ország vezetője országos imában vezesse népét a megtérésre?

Uganda keresztény elnöke úgy gondolja, igen.

Yoweri Museveni azzal emlékezett meg Uganda függetlenségének 50. évfordulójáról az Országos Jubileumi Imatalálkozón, hogy nyilvánosan Isten bocsánatát kérte saját és országa bűneiért.

„Azért állok itt ma, hogy országom új életének küszöbén lezárjam a gonosz múltat, különösen az elmúlt 50 év vezetése alatt történteket. Azért állok itt, hogy megtérjek saját és elődeim bűneiből. Bocsánatodat kérjük,” imádkozott Museveni.

„Megvalljuk ezeket a bűnöket, amelyek komolyan hátráltatták a nemzeti összetartást, késleltették a politikai, társadalmi és gazdasági átalakulást. Megvalljuk az országunkban elterjedt bálványimádás és boszorkányság bűnét. Megvalljuk az ártatlanok vérének kiontását, a politikai képmutatást, az őszintétlenséget, az áskálódás és az árulást,” mondta Museveni.

„Bocsásd meg a büszkeségünket, a törzsi rendszert és dogmatizmust, a lustaságot, a közönyt és felelőtlenséget, a korrupciót a vesztegetéseket, amik leapasztották nemzeti forrásainkat, az erkölcstelenséget, a részegeskedést, a megbocsátás hiányát, a keserűséget, gyűlölködést, a bosszúvágyat, igazságtalanságot, elnyomást és kihasználást, a lázadás bűnét, az engedetlenséget, és az ellenségeskedést.”

Ezt követően az ugandai elnök Istennek ajánlotta országát.

„Neked ajánljuk országunkat és kérünk, hogy legyél Istenünk és vezess bennünket. Azt akarjuk, hogy Ugandát istenfélő nemzetként ismerjék, amelynek gyökerei az igazságosságban állnak, hogy beteljesedjenek a harmincharmadik Zsoltár szavai: Boldog nép az, a melynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott magának.”

Scott Lively, massachusetts-i lelkipásztor szerint Museveni igazi példa más vezetők számára.

„Az elnök imája példát állít más keresztény vezetők elé. A nyugati vezetők olyan mértékben indultak hanyatlásnak, amilyen mértékben elutasították Istent,” nyilatkozta.

„Nagy-Britannia akkor volt hatalma csúcsán, amikor tisztelte Istent, mint ahogyan ezt az ugandai elnök teszi. Ugyanígy az Egyesült Államok is hanyatlásnak indult, amikor a keresztény alapokat világi humanizmusra cserélte. Figyeljük, hogyan fogja Isten megáldani Ugandát, amiért Istennek szánták magukat,” mondta Lively.
Schrenk Éva