A török külügyminiszter szombaton felszólította az arab országokat, hogy működjenek együtt Törökországgal a regionális válságok, mindenekelőtt a palesztin kérdés és a szíriai konfliktus megoldásában.

Ahmet Davutoglu az arab-török fórumon felszólalva üdvözölte, hogy Palesztinát nem tag megfigyelői állammá minősítették át az ENSZ-ben, de figyelmeztetett: a nemzetközi közösség csak akkor "tesz eleget a palesztinokkal szembeni erkölcsi, jogi és politikai kötelezettségének, ha Palesztinát teljes jogú államként ismerik el". 

"A nemzetközi közösség nem engedheti meg többé, hogy a jogot semmibe vevő bármely izraeli kormány felelőtlenül és a kompromisszum elutasításával veszélyeztesse a térség békéjét és stabilitását" – jelentette ki a török diplomácia első embere, aki szerint eljött az ideje annak, hogy "erőteljesen reagáljanak a békefolyamatot romba döntő izraeli politikára".

Egy magas rangú izraeli vezető pénteken közölte, hogy az izraeli kormány rövidesen engedélyezi 3000 új lakás építését Kelet-Jeruzsálemben, illetve a ciszjordániai telepeken.

A tanácskozáson, amelyen 21 arab ország képviselői, közöttük 12 külügyminiszter vett részt, Davutoglu úgy vélte: a szíriai rendszer "fegyveres milíciává" züllött, amely kegyetlenkedéssel próbál hatalmon maradni. Felszólította arab kollégáit, működjenek együtt a damaszkuszi rendszer által "a szíriai nép ellen elkövetett tömeggyilkosság" leállítása érdekében.

Nabíl al-Arabi, az Arab Liga főtitkára közölte, szerinte az együttműködésnek "az izraeli megszállás" beszüntetésére kell összpontosulnia.

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő, aki ebéden fogadta az arab küldöttségeket, kitartott amellett, hogy az ENSZ Közgyűlésében tartott szavazás eredménye ellenére Palesztina továbbra is "megszállás alatt lévő ország". Felszólította a palesztinokat, egyesítsék erőiket, hogy megalakíthassák "államukat" Kelet-Jeruzsálemmel mint fővárossal.

Törökország - korábban Izrael szövetségese - és a zsidó állam között akkor romlott meg a viszony, amikor az izraeli hadsereg 2010-ben rátámadt egy Gázába tartó segélyflottillára. A támadásban kilenc török állampolgár halt meg. A török és arab külügyminiszterek 2008 óta tartanak évente közös fórumot az együttműködés erősítése céljából.