A közkedvelt és egyre szélesebb körben használt teafaolajat az ausztrál Melaleuca alterifolia fa leveleiből készítik, s lakásunkban jól hasznosítható. 

A teafaolaj szagtalanít, fertőtlenít, és penész ellen is kiváló. Az ausztrál őslakosok régóta ismerik jótékony hatásait, ma pedig a természetgyógyászat számos területén veszik hasznát antibakteriális és antiszeptikus hatásának, valamint 80-nál is több szerves alkotóelemének.

Jótékony tulajdonságait a háztartás több területén is kifejtheti, jóval erősebben fertőtlenít, mint a szokványos termékek, ugyanakkor környezetbarát, nem beszélve arról, hogy ha illóolajokkal takarítasz, kellemes, átható, ugyanakkor természetes illat lengi majd be a lakást.

Tisztítószer a konyhában és a vizes helyiségekben

Ha szeretnéd természetes módszerrel fertőtleníteni otthonod egyes részeit, a teafaolajnál aligha találhatsz tökéletesebb segítőtársat. Érdemes vele végigtörölnöd a kényes területeket: az ajtókilincstől az asztallapon és a munkapadon át a vágódeszkáig és a fa konyhai eszközökig bármit áttörölhetsz vele.

Ehhez cseppents szivacsra, vattapamacsra vagy rongyra néhány cseppet, vagy készíts általános lemosót fél liter víz, valamint három-négy csepp teafaolaj keverékéből.

A felmosóvízbe is tehetsz belőle, emellett hígítva a kád, a mosdókagyló és a WC áttörlésére is alkalmazhatod. A mosogatót is áttörölheted vele, emellett a vízzel hígított mosogatószerhez is adagolhatsz belőle néhány cseppet.

Mosáshoz is kiváló

Ha szeretnéd fertőtleníteni az olyan textíliákat, mint a fehérneműk, a törülközők, a konyharuhák, a zoknik vagy épp a gyermekek és a kisbabák ruhái, csepegtess hat-nyolc csepp teafaolajat az öblítőtartályába. Még hatékonyabb, ha 10%-os ecetet is öntesz ugyanide. A módszer nem csupán általános mosásnál alkalmazható, de hasznos lehet különösen szennyezett ruhák esetében, vagy például akkor, ha betegség után mosod ki valakinek a ruháit.

Remek szagtalanító

Ha kedveled a teafaolaj illatát, általános szagtalanítóként is nagy hasznát veheted, például, ha szórófejes flakonba vizet töltesz, majd ebbe csöppentesz egy keveset, és légfrissítőként használod. Amellett, hogy eltávolítja a kellemetlen szagokat, a szoba levegőjét is tisztítja, segít például megszabadulni az allergén anyagoktól. A WC-t is felfrissítheted, ha belecsöpögtetsz egy keveset, de gyakorlatilag bármit áttörölhetsz vízzel hígított olajjal a szagok megszüntetése érdekében.

Penész és kártevők ellen

A teafaolajnak gombaölő hatása is van, így penész ellen is bevetheted. Megelőzésként töröld át vízzel hígított olajjal a potenciális veszélyforrást jelentő területeket, ha pedig már megjelent a penész, használj teafaolajas kefét. Ha például a fürdőszoba sarkaiban vagy a fugákon telepedett meg a penész, csepegtess egy keveset oda az olajból, majd várj fél órát a leöblítés előtt.

Az erőteljes illat mindemellett az olyan kártevőket is távol tartja, mint a hangyák vagy éppen az atkák. Ha pedig már megjelentek, hamar eliszkolnak, ha megjelenési területeiket vagy útvonalukat teafaolajjal átitatott vattapamaccsal kened át.