Szabolcsban, Borsodban, és Nógrádban a legrosszabb a helyzet. 

Az országrészek közötti különbségek az oktatásban mutatkoznak meg a legmarkánsabban: Szabolcsban a hátrányos helyzetű tanulók aránya több mint 60 százalékos, Budapesten, vagy Győr-Moson-Sopronban a 20 százalékot sem éri el – írja a Népszabadság.

Magyarország továbbra is nyugatról keletre és északról délre „lejt”, vagyis a munkanélküliségtől az iskolázottságon át egészen a várható élettartamig jelentős különbségek vannak az országrészek között, miközben Budapest továbbra is teljesen elkülönül a többi országrésztől.


A KSH nemrég megjelent Magyarország társadalmi atlasza című kiadványt ismertetve a lap felhívja a figyelmet arra, hogy Szabolcsban, Borsodban és Nógrádban minden második óvodás hátrányos helyzetű, míg Budapesten csak minden tízedik.

Balog Zoltán csúcsminiszter arról beszélt a Kossuth Rádióban, hogy kell egy roma középosztály, amellyel aztán előrébb lehet lépni. Tessék mondani, a magyar középosztályt miért építik le folyamatosan? Az esetleges roma középosztállyal összefogva lehet, hogy többre mennének. Még kormányzati hátszél sem kellene.

Arról soha nem beszél sem a kormányfő, sem a kormánytagok, hogy saját magukra miért nem terjesztik ki még mindig a megszorításokat? Hol van itt az egyenlő közteherviselés? Szlovákiában megszűnik a gazdagok számára hasznos, a szegények számára káros egykulcsos adó, a magas jövedelműek magasabb kulccsal fognak adózni. A hatalomra és holdudvarára – még a köztársasági elnöke is! – öt százalékos különadót vetnek ki! Nálunk 16 százalékkal, Szlovákiában 28 százalékkal fog adózni a hatalom. 

Segíts magadon, az Isten is megsegít! – tartja a régi és nagyon igaz magyar közmondás. A romáknak kellene kezdeni az elmozdulást a tanulás és a munka világa felé, de amíg olyan megélhetési politikusaik vannak, és körbefonják őket a megélhetési jogvédők, akik csak a jogaikra figyelmeztetik őket, a kötelességükre soha, nem várható előrelépés, bármennyire is végzetes az országra nézve a romák története!

A magyar és a roma társadalom közé éket verőknek észhez kell térni, mert az ő bőrükre is megy a „játék”! Ha a magyar társadalom végképp elszegényedik, őket sem lesz, aki eltartsa!