Rippl-Rónai József Sárga kalapos nő című festménye mellett Barcsay Jenő, Benczúr Gyula és Bukta Imre több alkotása, valamint klasszikus és kortárs festmények, szobrok, kerámiák, ékszerek, bútorkülönlegességek és egy önálló Zsolnay-blokk is szerepel a Pintér Galéria pénteki árverésén Budapesten.
Összesen 314 tételt bocsátanak licitre, ebből 100 darab Zsolnay-porcelánt. A sokszínű anyagban a párezer forinttól a több milliót érő alkotásokig minden megtalálható - mondta Pintér Péter, a galéria vezetője az MTI-nek.
Az árverést 6 millió 500 ezer forintos kikiáltási árával Rippl-Rónai József a Sárga kalapos nő (Lazarine) című olajfestménye uralja. A képet sokáig nem merték aukcióra bocsátani, mert eredetisége kétséges volt. A mű azonban indult a BÁV 1964-es árverésén, ez a tény, valamint több szakértő egybehangzó véleménye megerősítette, hogy valóban Rippl-Rónai olajfestményéről van szó, amely most csaknem ötven év után került elő egy magángyűjteményből - hangsúlyozta a galéria vezetője.
Paul Philippe (1870-1930) francia művész elefántcsontból faragott, achát talpazaton álló, festett és tűzaranyozott art deco bronzszobra, az Orosz táncos 5 millió forintról indul. A galéria vezetője megemlítette, hogy a Christie's aukciós ház egyik tavalyi árverésén a szobornak egy kisebb változata 32 ezer dollárért kelt el. 
A műkereskedelemben ritkán bukkan elő, ezért különlegesnek számít a Barcsay Jenő munkásságának korai korszakából való Alakok című olajfestmény, amelyre 3 millió 800 ezer forinttól lehet licitálni.

Bukta Imre három alkotása is szerepel az árverésén, közülük a galéria vezetője kiemelte a Konyhában című 480 ezer forintról induló képet, de izgalmas Csernus Tibor 1956-ban készült Újpesti rakpart című akvarelljének vázlata, amelynek végső változata a Magyar Nemzeti Galériában látható.
A Zsolnay-anyag gyűjtői darabjai közül kiemelkedik a keleti dekorációval díszített kaspó, amelyre 650 ezer forinttól lehet licitálni. Különleges még a pávás eozin kínálótál 420 ezer forintért.
Kuriózum és gyűjtői darab még Adolf Loos (1870-1933) 1913 körül készült réz ruhafogasa, amely értékének harmadáról, 680 ezer forintról indul.
A bútorkínálat darabjai a barokk, a biedermeier és a magyar szecesszió korából valók. A bécsi Schmidt szalontól, amely annak idején a Magyar Tudományos Akadémiát rendezte be, két rendkívüli darab is szerepel a kínálatban. Az egyik egy 1870-ből származó diófa szalonvitrin, a másik egy szintén diófa historizáló szalonszekrény, amely 1 millió 900 ezer forinttól vár gazdára.