A magyar női kézilabda-válogatott az utolsó forduló eredményeitől függetlenül bejutott középdöntőbe a szerbiai Európa-bajnokság újvidéki csoportjából, mivel szerdán 24-21-re nyert a német csapat ellen. 

„Az a szép, az a szép...” – szólt az újvidéki csarnok hangosbemondójából a második félidőben a jól ismert dallam, gondolván a nagy számú magyar szurkolótáborra. A magyar–német csoportmeccs ekkor valóban úgy állt, hogy jó esélyünk volt egy szép eredmény elérésére. A horvátok elleni Eb-nyitánnyal ellentétben ezúttal megfelelő volt a védőjáték és a kapusteljesítmény, támadásban pedig Görbicz Anita, Szamoránsky Piroska és Bulath Anita góljainak köszönhetően meglőttük a győzelemhez és a továbbjutáshoz szükséges mennyiséget (az utolsó fordulóban még egy hármas körbeverésből sem jöhetünk ki rosszul).

Karl Erik Böhn szövetségi kapitány alakulata rosszul, 1-6-tal kezdett, így futnia kellett az eredmény után. A második félidőben sikerült átvennie a vezetést, majd a hajrában a biztos továbblépéshez szükséges kétgólos különbség is meglett, sőt, Görbicz Anita - aki kilenc találattal a mezőny legjobbja volt - az utolsó pillanatban háromra növelte az előnyt.

C csoport, 2. forduló:
Magyarország-Németország 24-21 (11-14)

Újvidék, Spens Aréna, 2000 néző, V: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)

Magyarország:
Herr - Bódi 1, Rédei-Soós 1, Görbicz 9/6, Szamoránsky 5, Tomori 1, Vérten 2 - cserék: Kiss (kapus), Szekeres, Szucsánszki 1, Bulath 3, Vincze 1, Szabó

Német góldobók:
Zapf 5, Althaus 3, Steinbach 3, Naidzinavicius 2, Augsburg 2, Nadgornaja 2, Wohlbold 2, Müller 1, Loerper 1
A nap első mérkőzésén a spanyolok legyőzték a horvátokat, így a Böhn-csapat a németektől nem kaphatott ki, máskülönben már most elveszítette volna reményét a továbbjutásra. Legalább kétgólos siker viszont középdöntőt ért.

Idegesen kezdett mindkét együttes, majd a németek kétszer villantak, Görbicz az 5. percben szépített büntetőből. A védelem - akárcsak egy nappal korábban - nem zárt hatékonyan, a támadójáték pedig vérszegény volt. Schülke könnyedén fogta a gyenge magyar lövéseket. A 8. percben már 6-1 volt oda, amikor Böhn időt kért. Az első magyar akciógólra csaknem tíz percet kellett várni.

Megjött a mintegy ezer fős magyar szurkolósereg hangja, és a csapat megkezdte a felzárkózás: öt percen át nem kapott gólt, miközben lőtt hármat. Tomori sorra harcolta ki a hétmétereseket - ezeket Görbicz bevágta -, Herr pedig egyre többet védett, még büntetőt is.

Keményebbé vált a meccs, sok volt a szabálytalankodás. Müllert kiküldték, ez idő alatt az egyenlítésért támadhattak a magyarok. A szünet előtti hajrában aztán megint előjött néhány hiba, így háromgólosra visszahízott a különbség.

A második félidő elején Schülke kirúgta Görbicz hétméteresét, ugyanakkor a korábbinál már hatékonyabb volt a védekezés. A magyar irányító nem veszítette kedvét, a 37. percben az ő büntetőjével alakult 14-14-re az állás. A németek nyolc percig képtelen voltak kapuba találni, ennek eredményeként Szucsánszki révén 39. percben először vezetett a magyar csapat (16-15).

Az ellenfél edzője időt kért, csapata egyenlített, majd Görbicz újabb hétméterest hibázott. Fej fej mellett haladt a két válogatott. A magyaroktól Szamoránsky, a németektől Steinbach került jó szériába. Nadgornaja kiállítása alatt 20-18-ra lépett el Böhn együttese. Bódi sem úszta meg szabálytalankodását, de sikerült átvészelni ezt a két percet egy bekapott góllal.

Bulathot is kiküldték, Tomori révén azonban így is nőtt az előny, ráadásul Kiss kritikus pillanatban büntetőt fogott. Az 56. percben jött az egyenlítés, ám a túloldalon Bulath keze nem remegett meg (22-21). A hajrában több technikai hibát elkövettek a németek, a Görbicz vezérelte csapat pedig ezt könyörtelenül kihasználta.

A magyarokkal 24 óra leforgása alatt nagyot fordult a világ: a horvátoktól elszenvedett keddi vereség után még a korai búcsú veszélye is felrémlett, a szerdai háromgólos győzelemmel viszont biztos középdöntős az együttes.

Mérkőzés utáni nyilatkozatok

"Nem az én mentalitásom, és a csapaté sem az, hogy feladjuk a céljainkat - kezdte az értékelést Karl Erik Böhn. - A keddi vereség után is maximálisan hittem a győzelemben. A védelem, főleg a második félidőben szinte tökéletesen működött. Csak ilyen hozzáállással lehet győzni. A meccset rosszul kezdtünk, de akkor sem merült fel senkiben, hogy baj lehet. Mentünk előre, és segítségünkre volt a jó kapusteljesítmény is."

Az ellenfél edzője, Heine Jensen úgy fogalmazott, nem tudták kihasználni Katja Schülke parádés teljesítményét. „Jól kezdtünk, de az egész meccs alatt igazából csak a védekezésünk működött. Katjának kiváló meccse volt, szomorú vagyok, hogy nem tudtunk több gyors gólt szerezni a védései után. Felállt fal elleni játékban nem voltunk elég szellemesek, nem voltunk elég gólra törőek. Összességében nem használtuk ki elég hatékonyan a lehetőségeinket.”

Görbicz Anita szerint megmutatta a csapat, hogy igenis tud jól védekezni, ez a teljesítmény pedig a spanyolok ellen is elég lehet pénteken, de természetesen szeretnének tovább javulni. „Nehéz mérkőzés volt, erre is számítottunk, de bíztam végig a csapatban, még miután el is mentek az elején hat-egyre. Az elején talán nem találjuk annyira a ritmust, de nem is támadásban, hanem védekezésben nem tudunk annyira hatékonyak lenni. A második félidőben bebizonyítottuk, hogy a magyar női kézilabda-válogatott is tud védekezni, nagyon kellett nekünk ez a két pont. Nem állunk meg, megyünk tovább: ilyen teljesítmény a spanyolok ellen is elég lehet, de természetesen, ha tudunk, próbálunk jobbak lenni.”

Herr Orsolya szerint a csapat érdeme is, hogy ezúttal többet hozzá tudott tenni a sikerhez, míg Tomori Zsuzsanna már előre tekintett a spanyol meccsre. „Úgy láttam, hogy nagybetűs csapatként működtünk, jó védekezés nélkül én sem lettem volna képes így játszani. De örülök, hogy jól ment a védés, és hozzá tudtam tenni a magamét a sikerhez. Az első meccsen is hasonlóan akartunk játszani, sokat is készültünk rá, sajnos a szurkolók joggal lehettek csalódottak. Készülünk tovább, mert szerencsére még sok meccs vár ránk” – nyilatkozta Herr.

„Pénteken is odatesszük magukat, ugyanis ha mi nyerünk, csoportelsőként léphetünk tovább. Remélhetőleg ugyanígy össze fog állni a játékunk minden eleme. Nagyon elfáradtam tegnap, így ma nem tudtam annyira vezér lenni, de Bulath Anita jól helyettesített. Szerencsére mindig van valaki, aki a hátán tudja vinni a csapatot, akkor pedig ez sül ki belőle” – mondta Tomori a sikert követően.

„Nem volt sok idő a hibákon siránkozni, inkább a pozitív dolgokra koncentráltunk. Megbeszéltük, hogy többre vagyunk képesek, mint amit a horvátok ellen mutattunk, és ez ki is jött. A tegnapi meccset elszúrtuk, ma muszáj volt mindent feltennünk a győzelemért, ez óriási erőt fog adni a spanyolok elleni találkozóra. Most már nem szeretnénk megállni, ezt a formát szeretnénk végig mutatni” – így Szamoránsky Piroska.

„Ne az utolsó gólomról kérdezzen. Lehet, hogy szép volt, majd visszanézem, de higgye el, nem ez számít, hanem az, amit az egész csapat mutatott ma. Az, ahogyan meg tudtunk nyerni egy ilyen mérkőzést, ahogyan mindenki harcolt a pályán – fantasztikus volt” – tette hozzá Vérten Orsolya.

Bulath Anita: Nagyon rosszul kezdtük a mérkőzést, semmi sem sikerült az elején. Ennek volt köszönhető, hogy az ellenfél már öt góllal is vezetett. A második félidőben aztán megmutattuk, mennyire tudunk egymásért küzdeni, és persze kézilabdázni. Ennek köszönhetően nagyon fontos győzelmet arattunk

Vetési Iván, az MKSZ elnöke: A magyar csapatok szokásához híven ezúttal is azt a meccset nyerték meg, amit nagyon kellett, akárcsak a fiúk tették az olimpián. Ennek köszönhetően már ott vagyunk a középdöntőben, és innentől kezdve nyugodtan kézilabdázhatunk. De ezt megelőzően, pénteken még játszunk egy nagyon fontos mérkőzést a spanyolok ellen. Már most arra kérek minden magyar szurkolót, hogy ha teheti, üljön autóba, vonatra vagy buszra és jöjjön szurkolni Újvidékre a magyar válogatottnak.

Böhn: a csapat megmentette az állásomat

Karl Erik Böhn, a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya úgy érzi, hogy ha csapata szerdán kikapott volna a németektől, és így már a csoportkörben elvérzik a szerbiai Európa-bajnokságon, minden bizonnyal felállították volna a kispadról.

"Azzal a céllal jöttünk ki az Eb-re, hogy a hat közé szeretnénk jutni, és ha már a 12 közé sem kerültünk volna, akkor logikus lépés a kapitány felállítása. De ez már a múlt, a csapat szerdán úgy játszott a németek ellen, leszámítva az első negyedórát, hogy rászolgált a győzelemre, és a középdöntőre. A védelem összeállt, különösen a második félidőben szinte tökéletes volt" - mondta Böhn.

A válogatott kedden rossz napot fogott ki, kikapott a legjobbjait nélkülöző horvátoktól. Így aztán szerdán egy újabb vereség már a korai búcsút jelentette volna. Ráadásul a németek gyorsan 6-1-re elhúztak. De nem roppant össze a magyar csapat, s a lassacskán összeállt hatékony játékkal 24-21-re nyert. A második félidőben csupán hét gólt lőtt a rivális, fele annyit, mint az első félórában.

"Csütörtökön a kulcsjátékosok pihennek, regenerálódnak, akik pedig eddig kevesebb lehetőséget kaptak, speciális edzésen vesznek részt. Természetesen készülünk a spanyolok ellen, jó játékkal ellenük is van esélyünk. Már többször hangsúlyoztam: olyan csapatom van, amely bárkit képes legyőzni" - tette hozzá a norvég szakvezető.

Az újvidéki csoportban pénteken előbb rendezik a magyar-spanyol összecsapást, és mivel mindkét együttes már középdöntős, ezért ez az eredmény számít majd a folytatásban. Az esti német-horvát derbi vesztese búcsúzik (a döntetlen a horvátoknak kedvezne). A magyarok szempontjából nem mindegy, hogy a horvátok elleni vereséget vagy a németek elleni diadalt viszik tovább magukkal.

A másik ágon, Versecen az olimpiai ezüstérmes Montenegró, valamint Románia már továbbjutott, míg az oroszok és az izlandiak pénteken ki-ki meccset vívnak.  Az újvidéki és a verseci csoportban is péntek este dől el a végleges sorrend, így az, hogy a magyarok a középdöntőben milyen sorrendben kapják az ellenfeleket, csak akkor derül ki.