A 2013-ban ünnepelt nemzetközi évek.

A POLGÁROK EURÓPAI ÉVE 
Az Európai Bizottság javaslatára az Európai Parlament 2012 októberében nagy többséggel megszavazta, hogy az európai polgárok éve legyen 2013, az uniós polgárságot létrehozó maastrichti szerződés 20. évfordulója. Az uniós polgárságnak köszönhetően olcsóbbá és gyorsabbá vált az utazás az EU-n belül, csökkentek a telefonálási költségek, s külföldön is egyszerűbben lehet hozzájutni az alapvető egészségügyi ellátáshoz.

Az európai év növelni fogja az uniós polgárok ismereteit a szabad mozgáshoz való jogukról, általánosabban a határokon átnyúló helyzetekben biztosított jogaikról. Az egész éves programsorozat lehetőséget ad annak alapos feltérképezésére is, hogy milyen akadályok gördülnek az európai diákok, munkavállalók, vállalkozók és nyugdíjasok elé, ha élni szeretnének az Európai Unió által nyújtott lehetőségekkel.

A STATISZTIKA NEMZETKÖZI ÉVE
A Nemzetközi Statisztikai Intézet (ISI) felhívásban kérte a statisztikai társaságokat, a nemzeti statisztikai hivatalokat, hogy 2013-ban széleskörű társadalmi összefogással világszerte ünnepeljék meg a statisztika nemzetközi évét.

A statisztika nemzetközi éve - 2013 (Statistics 2013) elnevezésű program célja a statisztika szerepének, fontosságának bemutatása, a statisztikai kultúra javítása a tudományos közösség, a vállalkozások és a kormányzati felhasználók, a média, a politikai döntéshozók, a munkáltatók, a diákok és a közvélemény körében.

A VÍZÜGYI EGYÜTTMŰKÖDÉS NEMZETKÖZI ÉVE
Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2010-ben - Tádzsikisztán és az ENSZ javaslatára - a 2013-as évet a vízügyi együttműködés nemzetközi évének nyilvánította, s felkérte az UNESCO-t az év eseményeinek a megszervezésére.

Az ENSZ keretében megalakult a Víz Barátai Munkacsoport, amelynek négy meghatározó tagja Finnország, Magyarország, Tádzsikisztán és Thaiföld. A vízgazdálkodás ma már elkerülhetetlenné teszi a nemzetközi együttműködést, mivel a Föld lakosságának a fele "osztott" vagy "közös" vízgyűjtő területen él. Magyarország 2013 októberében az ENSZ tagállamai, intézményei és valamennyi érintett gazdasági és társadalmi szereplő részvételével nemzetközi víz konferenciát szervez (Budapesti Víz Világtalálkozó).

A rendezvény célja, hogy a legfontosabb vízügyi kérdésekben - ivóvíz-szolgáltatás, szennyvízkezelés, integrált vízgazdálkodás, nemzetközi vízügyi együttműködés, innovatív vízügyi technológiák - hozzájáruljon a vízzel kapcsolatos fenntartható fejlődési célok kidolgozásához és konkrét iránymutatást adjon a világ 2015 utáni fejlesztéspolitikai prioritásainak meghatározásához.