Oroszország álláspontja nem változott meg Szíriával kapcsolatosan, amelyet az államfő közel-keleti megbízottja is megerősített - közölte Alekszandr Lukasevics külügyi szóvivő pénteken, korrigálva Mihail Bogdanov kijelentéseit, miszerint nem zárható ki a szíriai ellenzék győzelme.

MTI - Bogdanov, aki egyben külügyminiszter-helyettes is, az orosz Társadalmi Kamara csütörtöki kerekasztal-konferenciáján fejtette ki álláspontját a közel-keleti ország helyzetéről és a válság kilátásairól.

A magas rangú diplomata több orosz hírügynökség jelentése szerint azt mondta, hogy szembe kell nézni a tényekkel, és számolni kell azzal, hogy a Bassár el-Aszad szíriai elnök vezette kormányzat az ország egyre nagyobb területe felett veszíti el az ellenőrzést. Bogdanov ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy az ellenzék a teljes győzelmet a Kreml számára elfogadhatatlan módon, tízezrek halála árán szerezheti meg, és a harcok még egy-másfél évig eltarthatnak. 

Az orosz külügyminisztérium előbb a honlapján megjelentetett közleményben korrigálta Mihail Bogdanovnak a hazai és a külföldi sajtóban is nagy visszhangot keltett kijelentéseit.

A közlemény felhívta a figyelmet arra, hogy a közel-keleti különmegbízott az utóbbi napokban semmiféle nyilatkozatott nem tett és nem adott interjút a szíriai helyzettel kapcsolatban.

A külügyminisztérium szóvivője később a közleményt idézve kijelentette, hogy Mihail Bogdanov a csütörtöki rendezvényen csupán érintette a szíriai helyzetet. A külügyminiszter-helyettes nem maga állította, hanem "idézte a békétlen szíriai ellenzék és az ő külső szponzoraik ismert állításait, miszerint hamarosan győzelmet aratnak Damaszkuszban Bassár el-Aszad rendszere felett."

Lukasevics szóvivő hozzátette, hogy Bogdanov megerősítette Moszkva elvi álláspontját, amely szerint nincs alternatívája a szíriai békés politikai rendezésnek, és ennek alapja az úgynevezett szíriai akciócsoport június 30-án, Genfben elfogadott megállapodása.

Genfben az ENSZ BT öt állandó tagállama, az Európai Bizottság, a Szíriával szomszédos Törökország és néhány arab ország fogadta el a rendezést célzó egyezményt, amely szerint Szíriában valamennyi szíriai politikai erő részvételével átmeneti kormányt kellene felállítani a békés rendezés érdekében.
www.itar-tass.com/c1/599146.html
www.ria.ru/arab_riot/20121213/91462570.html
www.rosbalt.ru/main/2012/12/13/1071121.hmtl