Torja önkormányzata premierszámba menő 2013-as naptárt készített, ami nem csak az idő mérésére szolgál, ugyanis az Apor család szülőfalujának lakói azt is megtudják belőle, hogy milyen nagyobb rendezvények lesznek a településen. A jövőben 706 éves település rendkívül színes, érdekes esztendő elé néz, bőven lesz lehetőség szórakozásra és kikapcsolódásra.

A rendezvények sorozata január 19-én kezdődik, akkor farsangi kosaras bált tartanak. A jövő év egyik kiemelkedő eseménye január 25. és 27. között várható, ekkor tartják Bálványoson a huszárakadémiát. A fürdőhelyre a hagyomány­őrzők színe-javát várják, így érdemes lesz felkeresni Bálványosvár alját. Február 14-e kettős ünnep: aznap szervezik meg a Bálintnapot és a Nemzetközi Disznótoros Fesztivált, amely 2013-ban új köntösbe öltözik. Dr. Daragus Attila elmondása szerint rendkívül színes eseményre számíthatunk, az előző évekhez képest tartalmilag és formailag teljesen megújul.

Február 10-én konferenciával debütál a gasztronómiai verseny, a Grand Hotelben megtartandó szakmai megbeszélésen a hátrányos helyzetű térségek turizmusáról esik szó, előadások lesznek a kihasználatlan turisztikai kapacitások aktiválásának lehetséges eszközeiről. A fesztivál érdekes színfoltját képezi, hogy Romániából Dobrudzsa vidéke is bemutatkozik, ezen kívül a főszervező Szlovénia és Horvátország magyarlakta településeiről is meghívott csapatokat a böllérek vetélkedőjére. A partnerek névsora is jelentősen gazdagodott, hiszen a Pro Praid Szövetség, Kerkaszentkirály község önkormányzata, az Edutus Főiskola, a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete, a Kistarcsai Kulturális Egyesület, az Arany János Kultúregyesület, a Petőfi Sándor Kultúregyesület és Érsekújvár önkormányzata is támogatja a rendezvényt.

A disznótoros fesztivál mellett a programban szerepel még a Környezetünk tisztaságáért elnevezésű rendezvény (április 26-28.), a majális (május 1.), a gyermeknap (június 1.), a nemzetközi gasztronómiai fesztivállal egybekötött falunap (június 21-23.) és a cukorbetegek hete, az Incitato művésztábor (július 1-15.), a Szent István-napi népünnepély (augusztus 20., Cserefarok), a Mária-búcsú (szeptember 12.) és még sok más esemény, amelyekre helyszűke miatt nem térhetünk ki.

Székely Hírmondó