Tegnap sajtótájékoztató keretében tekintettek vissza a maguk mögött hagyott egy évre a Sepsiszentgyörgy Székelyföld Kulturális és Ifjúsági Fővárosa szervezői. Antal Árpád András, a megyeszékhely első embere is értékelte a programsorozatot, s egyben közölte, hogy jövőre is egész évet átölelő keretrendezvényt fognak szervezni.

– Közel 1500 sajtóhír jelent meg a rendezvénysorozatról, amelybe 52 partnert sikerült bevonni. 24 társult rendezvény, 30 fővárosi rendezvény, 30 partner-rendezvény, tehát összesen 84 eseményt szerveztek egy év alatt. Emellett négy kiadvány született, megyeszerte 12 helyszínen zajlottak a programok, 16 szponzor is került, 5 nyertes pályázat is volt, azaz a szervezőcsapatnak sikerült külső forrásokat is lehívnia – sorolta a számadatokat Antal Árpád, aki szerint sikeres rendezvénysorozat volt az ifi-főváros, hisz megmutatták Szentgyörgyöt a világnak, másrészt pedig a fiatalokkal megszerettették a várost.

Antal Árpád megköszönte a szervezőknek az ötletet:

– Ötlet nélkül nem ér semmi semmit. A rendezvénysorozat legfontosabb üzenete szerintem az, ha valakinek van egy jó ötlete, akkor azt az önkormányzat és a civilek, vállalkozók támogatásával meg lehet valósítani. A polgármester ajtaja nyitva áll a jó kezdeményezések előtt.

A tegnapi sajtótájékoztatóra meghívták Farkas Andrást és Florin Moroşanut, a Kolozsvár Európa Ifjúsági Fővárosa 2015 kezdeményező csapat vezetőit is, akik nem tudtak eljönni ugyan, viszont üzenetükben hangsúlyozták: „Kedves fővároscsapat! Kérlek, fogadjátok tőlünk őszinte elismerésünket, mert cím nélkül is fővárost varázsoltatok Sepsiszentgyörgyből. (...) Személyesen azért tartozom nektek köszönettel, mert talán éppen ti voltatok a 2013-as úttörők ahhoz, hogy tudjunk az ifjúsági főváros – egyébként messze alulfejlődött – intézményéről, hogy foglalkozzunk a kérdéssel, és végül javasoljuk Kolozsvárnak, hogy próbálja a címet megszerezni. Minden egy folyamat, egy út része, állomásokkal. Talán sosem jutott volna Kolozsvár ide, ha Sepsiszentgyörgy nem próbálta volna meg a maga során megnyerni a címet. Üdvözlettel Farkas András.” A levelet Veres-Nagy Tímea (Timo) ovasta fel, a szentgyörgyi ifjúsági főváros kitalálója.

Timo elmondta, hogy Sepsiszentgyörgy olyan város, ahol érdemes fiatalnak lenni, érdemes alkotni, gondolkodni, ez a város engedi, hogy kibontakozzál, fejlődjél:

– Amit 2012-ben ez a város megvalósított, nagyszerű példája annak, hogyan lehet egy civil kezdeményezést gyakorlatba ültetni, hogyan lehet az, hogy úgymond néhány mezei lakos partnerré, intézménnyé váljon, és az önkormányzat segítségével egy olyan kezdeményezést vigyen végig, amely az egész várost érinti.

A rendezvénysorozat programjaira közel harmincezer ember volt kíváncsi, lebonyolítására a város mintegy 350 ezer lejt adott, támogatóktól 17 500 eurót sikerült szerezniük a szervezőknek.

Lévai Barna
Székely Hírmondó