Ünnepléssel kezdte, ünneprontó határozatok elfogadásával folytatta, majd ismét ünnepléssel zárta az évet a sepsiszentgyörgyi önkormányzat: a tegnapi tanácsülésen a testület elfogadta a jövő évi helyi adók és illetékek emeléséről szóló határozatokat.

A nemzetközi tantárgyversenyeken kiemelkedő eredményeket elért gimnáziumi tanulók és felkészítő tanáraik díjazásával, illetve a Szent György kiválósági ösztöndíjak átadásával kezdődött a testület decemberi soros ülése – egy kis meglepetést követően, hiszen a kilyéni óvodások műsorral kedveskedtek a városvezetésnek. Míg az ösztöndíjak ünnepélyes átadása immár hagyománnyá vált, a tantárgyversenyeken díjazott sepsiszentgyörgyi diákokat és tanáraikat első ízben tüntették ki.

Az ünnepség után prózai téma következett: a jövő évi helyi adók és illetékek mértékének megállapítása. A város polgárainak 2013-ban tíz százalékkal több épület- és területadót kell fizetniük, a járművek adószintje változatlan marad, kivéve a 12 tonnánál súlyosabbakat, ezeknél húszszázalékos adóemelést vezettek be. Az eddigi adókedvezmények maradnak: továbbra is tíz százalék kedvezményben részesül, aki január vagy február folyamán törleszti egész évi adóját, ötszázalékosban, ha ezt márciusban teszi meg. Az átlagfizetésnél kevesebb nyugdíjjal rendelkezőknek adójuk felét kell lepengetniük, az első és másodfokú rokkantaknak nem kell adót fizetniük, a lakásukat hőszigetelők kétéves adómentességre jogosultak.

A jogi személyek épületadóját értékük 1,2 százalékáról 1,8 százalékára emelték – s míg a természetes személyeknél alkalmazott adóemelés ellen senki nem emelt szót, a cégeket érintő ötvenszázalékos pluszt Bálint József MPP-s képviselő kifogásolta, ő csupán húszszázalékos adóemelést javasolt. Antal Árpád polgármester válaszában kifejtette, az elmúlt négy év során a természetes személyek esetében kétszer is csökkentették a helyi adók szintjét, a 2013-as emeléssel a 2009-es mértékűre áll vissza az adózás – mindezt tehették, mert a központi költségvetésből és európai alapokból szán­dékoztak fejleszteni a várost, ez most már ellenzékből nem kivitelezhető. A cégek ese­tében a javasolt adóemelés első látásra ijesztőnek tűnhet, folytatta, de a döntést megelőzte konzultáció és számítás is: utóbbiból az derült ki, a legtöbb ingatlanadót befizető cégek más megyeiek, ezek nem járulnak hozzá a közösség fejlesztéséhez. Hogy a helyi vállalkozások jobb helyzetbe kerülhessenek, az önkormányzat pályázati alapot létesít jövőben, mely révén vissza­kaphatják a többletadójukat, esetenként annál nagyobb összeget is, magyarázta a polgármester. Ez az intézkedés nem ijeszti el a Sepsi­szentgyörgyön megtelepedni szándékozó cégeket, számukra is tud kedvezményt nyújtani az önkormányzat, így tehát mindenki jól jár.

Kiegészítésként Miklós Zoltán képviselő ismertette, Sepsiszentgyörgyön 663 adózó jogi személynek összesen öt és fél millió lej ingatlanadót kellene befizetnie a városkasszába, közülük az adójuk nagyságrendje szerinti első ötven az öt és fél milliónak 53 százalékát, az első száz 67 százalékát összesíti. És ha megnézzük, melyek ezek a nagy adókat fizető cégek, az első ötvenből mindössze kilenc helyi vállalkozás, a többi: bankok, biztosítótársaságok, különféle szolgáltatók (posta, gázvállalat, villanyvállalat), a multik, a benzinkutak, az állami vállalatok – tette hozzá. Magyarázatát követően Bálint József javaslatát elutasította a testület, és a határozattervezetet a románok frakciójának négy képviselője, illetve az MPP-s és a két néppártos ellenzése, tartózkodása mellett a 13 RMDSZ-es képviselő igen szavazatával elfogadták.

És hogy az ünneprontás folytatódjék, a helyi közszállítási vállalat áremelési kérését is jóváhagyták, így januártól a buszjegy ára 1,5 lej helyett két lej lesz, a bérletek ára is húsz százalékkal emelkedik. Az áremelés indoklásaként Tittesz Zoltán igazgató elmondta, közel négy éve nem drágított a Multitrans, ez idő alatt az üzemanyagárak kétszeresére emelkedtek, a közszállítás minősége viszont jelentősen javult. Érvelését – és ezáltal az árdrágítást – a közös frontot alkotó MPP–EMNP képviselői hármas nem fogadta el csupán.

A tanácsülés, miként minden december végi, pezsgőbontással, koccintással zárult.

Váry O. Péter
Háromszék