Kutatók szerint úgy tűnik, sikeres volt a Galápagos-szigetvilághoz tartozó Espanola-sziget teknőseit érintő mentőakció.



Magányos George halála a Galápagos-szigeteken a Pinta-szigeti óriásteknősök végét jelentheti, azonban egy szomszédos sziget rokoni alfaját megmentették a kihalástól. A mentőakció óriási sikere azt sugallja, hogy a hasonlóan veszélyeztetett fajoknak is lehet esélyük.

A Galápagos-szigetvilág a világ legnagyobb ikonikus teknőseinek otthona. A történelem során kalózok és bálnavadászok fogyasztották az állatokat, illetve kártevő fajokat – mint kecskéket – hurcoltak a szigetekre, amelyek elpusztították a hüllők élőhelyét. Michel Milinkovitch svájci kutató szerint a kecskék igen nagy problémát jelentenek, mivel mindent megesznek. Ennek eredményeképpen az Espanola-sziget óriásteknős-populációja négy évtizeddel ezelőtt a kihalás szélére került. Megmentése érdekében a szakemberek 1971-ben elkezdtek begyűjteni minden életben maradt egyedet – mindössze 14-et -, és a közeli Santa Cruz-szigetre szállították, majd fogságban szaporították őket. Egy 15. teknős is csatlakozott hozzájuk a kaliforniai San Diego Állatkertből.

Összességében ez a kolónia 12 nőstényt és 3 hímet ölelt fel. Eközben a szakemberek megtisztították az Espanolát a kecskéktől. A teknősivadékokat ötéves korukig a gondozók nevelték, majd visszavitték őket az Espanolára. A programot széles körben sikertörténetnek könyvelték el. Beindítása óta több mint 1700 teknőst telepítettek vissza a természetbe.



A siker igazi mértékét azonban az határozza meg, milyen jól boldogulnak az állatok a szigeten, képesek-e életben maradni és szaporodni. Mivel az összes új teknős ugyanazon 15 állattól fogant, így a genetikai diverzitást alacsonynak hiszik. Ez problémákhoz vezethet, mivel a beltenyészetben napvilágot látott állatok fiatalabb korban pusztulnak el, nem eléggé termékenyek, és gyakran védtelenebbek a környezeti változásokkal szemben.

Annak kiderítésére, hogyan boldogulnak a hüllők, Milinkovitch és csapata minden Espanolán élő teknősön genetikai elemzést végzett, a már a szigeten születetteket keresve. Tizennyolc évvel ezelőtt kiderült, hogy az Espanolán lévő teknősök egyike sem ott született. A 2007-ben begyűjtött vérminták alapján viszont arra derült fény, hogy a teknősök egynegyede őshonos, a visszatelepített állatok utóda. „Nagyon izgatottak vagyunk – mondja Milinkovitch. – Az élőhelyet helyreállítottuk, a faj felvirágzott és az állatok szaporodnak. Most már biztosan kijelenthetjük, hogy a faj megmenekült. Richard Griffiths, a Kenti Egyetem kutatója egyetért, bár hozzátette, néhány generációiig visszamenően ellenőrizni kell majd az állatokat, hogy ebben biztosak legyenek.

Jean-Christophe Vié, a Természetvédelmi Világszövetség helyettes igazgatója már sokkal óvatosabban fogalmaz: „Nem vagyok biztos benne, hogy bármikor kijelenthetjük, egy faj tökéletes biztonságban van.” Példaként az afrikai keskenyszájú és szélesszájú orrszarvúkat hozta fel, melyeket nemrégiben mentettek meg a kihalástól. Azonban az év elejétől mintegy 500 egyed az orvvadászok áldozatául esett. Hozzátette, hogy a teknősprogram korai sikere biztató. "Szükségünk van ilyen sikerekre. Igazán fontos tudni, hogy tehetünk valami az ilyen kihalások ellen. Mindig van remény."



A galápagosi óriásteknős

A galápagosi óriásteknős vagy más néven elefántteknős (Geochelone nigra) a hüllők (Reptilia) osztályába és a teknősök (Testudines) rendjébe és a szárazfölditeknős-félék (Testudinidae) családjába tartozó faj. A Galápagos-szigeteken 10 alfaja él az óriásteknősnek. Régen természetesen sokkal gyakoribbak voltak, a spanyol felfedezői hajdan éppen a teknősökről nevezték el a szigetcsoportot (galápagos spanyolul teknősöket jelent). Akkor még körülbelül 250 ezer páncélos élt a szigeteken, ma már csak 14-15 ezer maradt meg. Főleg a bálnavadászok és kalózok irtották a XVIII. és XIX. században. Azonban nem csak a vadászat tizedelte, hanem a hajósok által behurcolt jövevények is, köztük elsősorban a vándorpatkányok.

Az alábbi felsorolásban a galápagosi óriásteknős alfajai láthatóak. Nevük után az otthonukul szolgáló sziget neve látható. Mivel a Galápagos-szigetek korábban az angol kalózok kedvelt rejtekhelyei voltak, ők angol eredetű neveket adtak a szigeteknek. Ezért több alfaj nevében is az élőhelyükül szolgáló sziget angol neve van megörökítve. Később Ecuador fennhatósága alá kerültek a szigetek és akkor minden sziget spanyol nevet kapott, amely ma is a hivatalos nevük. Az angol nyelvű források azonban olykor ma is a sziget régebbi angol nevére hivatkoznak. Ezért a sziget hivatalos neve mellett zárójelben meg van adva a sziget angol neve is.

Bár vannak kihalt alfajai és olyan alfajai is melyek száma nagyon kevés a faj összlétszáma 14-15 ezer egyed között van, ezért a Természetvédelmi Világszövetség a „sebezhető” kategóriába sorolja. Élőhelyén igyekeznek mindent megtenni a faj megmentése érdekében. Mivel a Galapagos-szigetek Ecuador legtöbb bevételt hozó tartománya, és ez kizárólag a turizmusnak köszönhető, igyekeznek a szigetek legfőbb vonzerejét adó teknősöket megóvni.

A ritkább alfajokból tojásokat hoznak be a Charles Darwin Kutatóközpontba, ahol kikeltik azokat. A fiatal teknősöket, mihelyst elérik azt a méretek, hogy már nem fenyegetik őket a betelepített disznók, patkányok, kutyák és macskák, visszaengedik természetes környezetükbe. Emellett igyekeznek a szigeteket megtisztítani a fiatal teknősökre veszélyes betelepített állatoktól és a teknősök fő táplálékkonkurenseitől, a szintén betelepített kecskéktől, szamaraktól és szarvasmarháktól.

Impozáns mérete és ritka volta miatt kedvelt állatkerti állatnak számít. Elsősorban a gyakoribb alfajait tartják. Főleg az amerikai állatkertekben elterjedt faj, néhány gazdagabb magángyűjtőnél is megtalálható az Egyesült Államokban. Magyarországon egyetlen állatkertben sem látható, legközelebb Bécsben és Prágában találkozhatunk vele.