Három, bizarr kinézetű ugróvillást fedeztek fel egy spanyol barlangban.A három faj nagyon különbözik egymástól, a Pygmarrhopalites maestrazgoensis, a P. cantavetulae és az Oncopodura fadriquei nevet kapták.

Az ugróvillások - apró rovarszerű élőlények - a legősibb és legelterjedtebb állatok közé tartoznak. A rovarokhoz hasonlóan hat lábuk van, azonban picik, primitívebbek és nincsenek szárnyaik. Rendszerint van egy ugróvillájuk (furca), melynek segítségével el tudnak ugrani a veszély elől, innen kapták nevüket is. Sokuk szabad szemmel nem látható, a legnagyobb faj is csak 6 milliméteres. Ezek az új fajok is rendelkeznek az ugróvillával, valamint apró, szőrös testtel. Az O. fadriqueinek pedig nincsen szeme.

Az állatkákat a Navarrai Egyetem kutatói találták meg Spanyolország Teruel régiójának elszigetelt Maestrazgo-barlangjaiban, mintegy 2000 méteres magasságban. A barlangokon kívül a téli hőmérsékleti értékek mínusz 40 fokra is süllyedhetnek. Belül azonban az 5-11 fok közötti tartományban maradnak.

A kutatók szeretnék szemügyre venni, hogyan adaptálódnak ezek az apróságok a barlangban uralkodó hideg, nedves és fénytelen körülményekhez. „Más barlangi állatokhoz hasonlóan az ugróvillásoknak is nagy kémiai érzékenységre van szükségük, mivel látásukat fény hiányában nem használhatják” – mondja Enrique Baquero, az egyetem kutatója.

A barlangokban lévő fauna tanulmányozása lehetővé teszi, hogy bővítsük biodiverzitást érintő tudásunkat. A három új faj esetén olyan élőlényekről van szó, melyek több ezer éven át teljes elszigeteltségben maradtak fenn. A felszíni „rokonok” megléte azt jelenti, hogy az új fajok a múlt olyan relikviái, melyek túlélték a barlangon kívül végbement klímaváltozást – tette hozzá.

Az új fajokat a Zootaxa folyóiratban írták le.