A Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) álláspontja szerint munkahelyek elvesztésével jár az Európai Bizottság dohánytermék-irányelvének felülvizsgálatáról szóló javaslata - olvasható abban a közleményben, amelyet Bényei Illés, a szervezet elnöke juttatott el pénteken az MTI-hez. 

Az Európai Bizottság a cigarettadobozok tervezett formai egységesítésével és az adalékanyagok betiltásával megkönnyíti a dohánytermékek hamisítását – állítja a MADOSZ.

A szervezet állásfoglalásában megemlíti azt is, hogy a dobozokon a képes egészségügyi figyelmeztetések felületének aránytalan növelése csökkenti a termék piaci értékét, amely ugyancsak hozzájárul majd az európai dohány felvásárlásának visszaeséséhez és munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Magyarországon például a dohánytermesztés mintegy húszezer embert foglalkoztat, jellemzően alacsony szakképesítésű, jelentős részben női, illetve roma származású munkavállalónak biztosít megélhetést, főként a legszegényebb régiókban.

S amennyiben a tervezett módosítások szerint az Európai Unió betiltja az adalékanyagok használatát a cigarettagyártásban, a Burley dohányfajta termesztésére nem lesz szükség, ami rövid időn belül 5-6 ezer munkahely elvesztésével jár az országban – emeli ki a termelők érdekvédelmi szervezete.

A MADOSZ ezért arra kéri a magyar kormányt – áll a közleményben, – hogy a szabályozás felülvizsgálatára vonatkozó álláspontját az ország gazdasági és foglalkoztatási szempontjának hangsúlyos figyelembe vételével alakítsa ki és képviselje majd Brüsszelben.