Kitoloncoltak Venezuelából szombaton egy francia férfit, aki a caracasi kormány szerint a francia titkosszolgálat ügynöke és Hugo Chávez venezuelai elnök életére tört.


MTI - A venezuelai sajtó szerint a "katonai múlttal" rendelkező férfi, Frédéric Laurent Bouquet 1996-ban érkezett a dél-amerikai országba. 2009 júniusában tartóztatták le. Valóságos fegyverarzenált találtak nála, továbbá robbanószert és rádió adó-vevőket. Négy év börtönre ítélték, miután bevallotta, hogy a vele együtt letartóztatott három dominikai társával összeesküvést szőtt Chávez meggyilkolására.

Az AP amerikai hírügynökség szerint nem lehet tudni, hogy egyáltalán valaha vádat emelt-e a férfi ellen a venezuelai ügyészség. A vonatkozó törvény előírja azoknak a külföldieknek a kitoloncolását, akik veszélyt jelentenek az állam biztonságára - közölte Iris Varela. A venezuelai kormány börtönügyi minisztere ezzel magyarázta, hogy miért távozhatott a dél-amerikai országból egy ilyen súlyos vádakkal illetett külföldi állampolgár.