Hétfőtől megszakítják az áram- és vízszolgáltatást a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes által bérelt helyiségekben, és jövő péntekig a társulatnak ki kell költöznie a Szakszervezetek Művelődési Házából. Ezt Mircea Ştefan, a kultúrpalota igazgatója tegnap írásban közölte az együttes vezetőségével, amit azzal indokolt, hogy a Háromszéknek lejárt a szerződése, és tovább semmilyen körülmények között nem kívánja meghosszabbítani. 

A kultúrpalota 520 813 lejjel tartozik a helyi önkormányzatnak, de már az összeg felénél, másfél évvel ezelőtt megkezdték a kényszervégrehajtást, ami gyakorlatilag abból áll, hogy a bérlők egyenesen a városnak fizetik a bérleti díjat. Az épület- és területadóból, valamint területilletékből álló adósságállomány törlesztése miatt a művelődési háznak nincs bevétele, a négy alkalmazottnak és két civil szerződéses munkatársnak nincs, amiből fizetést adniuk – mondta lapunk érdeklődésére Mircea Şerban igazgató, aki hozzátette, nem érdekli, hogy mi lesz a Háromszék Tánc­együt­tessel, november 30-án, vagyis ma lejár a szerződésük, menniük kell.

Többek között két rádióadó, két tévéstúdió, egy önsegélyző pénztár,  egy erőterem, a Hit Gyülekezete működik a kultúrházban érvényes szerződéssel, az M Stúdió Mozgásszínháznak már korábban lejárt a bérleti megállapodása, utóbbinak is el kell hagynia a létesítményt – közölte az igazgató.

Henning László, a megyei tanács alelnöke a Háromszéknek elmondta, az együttes irodái a nemzeti bank egykori épületébe költöznek, hétfőtől pedig egyeztetnek a színházzal, hogy a két társulatnak próbalehetőséget biztosítsanak. Korábban a helyi önkormányzat kérte az országos szakszervezeti szövetséget, adja át az épületet, de a tulajdonosok csak annak kezelési jogát adták volna át, ami a városnak nem felel meg, mert akkor nem tudna beruházni, felújítani.

A helyzetről Deák Gyulát, a Háromszék Tánc­együttes igazgatóját is megkérdeztük, aki azt mondta, kénytelenek elfogadni bármilyen megoldást, de azt csak ideiglenesnek tekintik, és nem mondanak le az új stúdióteremről, amelyet már építése legkezdetén az együttesnek ígért a városvezetés.