Sosem látott rendben ülésezik hétfőn és kedden a parlament. Az első napot a jövő évi költségvetés négy órásra tervezett záróvitája utalja, a büdzséről csak kedden döntenek. És még mennyi minden másról is, például az új Btk. átmeneti szabályairól is. Ennek technikai jellegű szabályozásnak kéne lennie, ehhez képest bővíti a rendőrség és az ügyészség titkos adatgyűjtési lehetőségeit.


Újabb területet hódított meg magának az unorthodoxia, a kormánypártok ezúttal a parlament napirendjét kavarták meg úgy, hogy még a tapasztalt tudósító is csak kapkodja a fejét. Az a legkevesebb, hogy hétfőn a szokásosnál egy órával korábban, már délben elkezdődik az ülés, de a napirend előtti felszólalások után öt határozathozatallal kezdenek, ezután következnek csak az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések.

Az unorthodoxia ezután is folytatódik. A határozathozatalok legelején tarthatják a jövő évi költségvetés záróvitáját, ami akár négy órán át is tarthat. Magáról a költségvetésről magáról már csak kedden szavaznak.

A költségvetés záróvitája után is már csak vitákat terveznek hétfőre, az interpellációk elõtt megtartott öt határozathozatalt leszámítva az összes szavazás keddre tolódik. De nézzük, miről is lesz szó.

Hétfőn csak kisebb jelentőségű ügyekben döntenek a képviselõk, például arról, hogy népi kezdeményezésre megvitassák-e a szigetközi Öreg-Duna és a győri Mosoni-Duna vízgazdálkodási megoldásait. Dönthetnek a Magyarországi Lectorium Rosicrucianum Egyesület egyházi elismerésérõl és a magyarországi németek elhurcolásának emléknapjáról is. Elfogadhatják továbbá az agrárgazdaság 2011. évi helyzetéről szóló jelentést. Egy törvényt is módosítanak, a Népstadion telkén épülő új nemzeti stadiont kiemelt jelentőségű nemzeti vagyonná minősítenék, így a kisajátítási törvény két héttel ezelőtti módosítása alapján minden további nélkül kisajátíthatnák az építési területet.

Ezután következhetnek majd az interpellációk, azonnali kérdések és kérdések. Orbán Viktor az elsõ decemberi ülésen már felelt a hozzá intézett azonnali kérdésekre, ezért minden bizonnyal a héten nem fog ilyenekre válaszolni.

A hétfői program legjelentõsebb pontja a jövő évi költségvetés záróvitája, amire négy órát szánnak. Utána még megvitatják Balatonvilágos megyeváltási kezdeményezését, a magyar-ukrán-orosz atomhulladék-szállítási megállapodást, megtartják a trafiktörvény és a Bethlen Gábor Alapról szóló törvény módosításának záróvitáját és a legújabb alkotmánymódosítást is, amiben a földtörvényt és a termelőszövetkezeti törvényt is sarkalatossá tennék.

Kedden már mozgalmasabb napja lesz a képviselőknek, akik a határozathozatalokra tekintettel most nem bliccelhetik el az ülést.