Ivo Josipovic horvát elnök szerint károsak azok a spekulációk, hogy a Magyarországon elítélt Radimir Cacic volt horvát miniszterelnök-helyettes elnöki kegyelemben részesül-e, amennyiben Horvátországban töltené le büntetését.

MTi - Káros arról spekulálni, hogy felmentik a büntetés letöltése alól, vagy elnöki kegyelemmel vagy egy horvát bírósági döntéssel - közölte Josipovic egy televíziós adásban a Hina horvát hírügynökség hétfői jelentése szerint. Cacicot Kaposvárott ítélték novemberben jogerősen fogházbüntetésre halálos közúti baleset okozása miatt.

A politikus ezután lemondott miniszterelnök-helyettesi posztjáról. Josipovic azt mondta, hogy esetleges elnöki kegyelem esetén Cacic ügyét ugyanúgy ítélné meg, mint bármely horvát polgár ügyét. Az államfő arra a kérdésre válaszolva, hogy Cacic visszatérhet-e a kormányba, ha letölti büntetését, kijelentette: bármelyik polgár, aki letölti büntetését, ismét rendelkezik az összes állampolgári joggal. Cacic nagyon prominens személy volt a kormányzó koalícióban, de a koalíciónak figyelembe kellene vennie a közvélemény reagálását is - tette hozzá Josipovic.