A korral változik az ember ízlése, fontossági sorrendje, előtérbe kerül az egészség megtartása. Semminek nem tud örülni igazán, ha a korral járó szívgyengülés, ízületi fájdalmak elszívják az erejét. Régebben mindig kaptál tőle, most meg a Te válladon nyugszik a Karácsony. Neked kell gondoskodnod Róla, hogy visszanyerjen abból az erőből, amellyel titeket oly régóta szeret. A nagyszülőnek az egyik legnehezebb dolog jó karácsonyi ajándékot választani. 

Az ízületi fájdalmak és kopások a szív gyengülése a korral egyre kifejezettebbé válik, és Te csak azt látod, hogy szüleid és párod szülei számára láthatóan nehezebbek a mozdulatok. Az öregedés során szervezetünk folyamatosan gyengül és romlik. Az egyik legjellemzőbb "tünete" az öregedésnek a szív- és érrendszeri problémák, valamint az ízületek állapotának rosszabbodása. Egyrészt alkat kérdése, hogy hatvan felett milyen állapotban van testünk, másrészt (nagyobbik részt) pedig életmódunktól, táplálkozásunktól függ. A világ egyes részein máig tisztázatlan módon sokkal jobb fizikai állapotban van a lakosság hatvan feletti része.

Mi okozhatja ezt?

Nagyon sokfélét eszünk, táplálékaink mégsem tartalmazzák mindazokat az anyagokat megfelelő mennyiségben, amire az idősödő szervezetnek szüksége lenne. Idősebb korban már rögzülnek a szokások, a jók és a rosszak egyaránt, így roppant nehéz lenne életmódjuk változtatására rávenni Őket.

Mik a legfőbb panaszok?

A szív- és érrendszeri megbetegedéseket rendkívül sokféle dolog okozhatja, és sokféle tünetei lehetnek, de általánosságban elmondható róluk, hogy fáradékonysággal, köhögéssel, fulladással, szédüléssel és ízületi fájdalommal járnak. Az ízületi panaszok megnehezítik a mozgást, lassabb, bizonytalanabb lesz a járás, néha a legegyszerűbb mozdulatok is fájdalommal járnak.

Hogyan lehet mindezeket megelőzni?

Van mód, hogy könnyebbé tedd számukra a hétköznapokat, és a karácsony nagyon jó alkalom arra, hogy odafigyeljünk szüleinkre, és megadjuk nekik azt, amit maguktól nem biztos, hogy megtennének. Szeretnénk megkönnyíteni az ajándékválasztást, hogy biztosan olyat adhass, ami sokáig hasznos és megkönnyíti mindennapjaikat.

www.vitahelp.hu