- Sokak számára ismerősen csenghet a Kozmosz Zenekar neve. De mit is lehet tudni rólatok valójában? Hogyan és mikor alakult meg a banda?
Hosszan és zaklatottan. Mindannyian több punkzenekarban játszottunk korábban, különböző felállásokban közösen is. Zsombor, az énekes-gitárosunk és Dani, a szintén-énekes-basszusgitárosunk négy éve kezdtek el demókat barkácsolni otthon – ezekből néhány a kukába, néhány a barátokhoz, néhány pedig a széles nagy internetre került. Zsombornak, aki korábban csak gitáros szerepet vitt és akkoriban zenekar nélkül volt, kezdett el viszketni, hogy a Kozmosz álljon a lábára és jöjjön ki a hálószobából, aztán megkörnyékezték Attilát, a dobosunkat, hogy legyen ebben a remek tervben pillér.


Közben robbant be a YouTube-on a Schmitt Pál köszöntése című, még nélküle, dobgéppel felvett minimálőrjöngés, de közös döntéssel nem erre ültünk rá, hanem elkezdtünk másféle félkész számokat összerakni, és ezekből fel is vettünk egy demót. Utána és a teljes visszhangtalanság után bevettük Dávidot, a szólógitárosunkat, hogy négyesben fejezzük be az idén nyáron megjelent hatszámos bemutatkozó EP, Az Okosak Földje számait. Aki mostanra ismer minket, az valószínűleg azért teszi, mert erről a lemezről a Világszakadtság után már a második számot, a Forradalmat pörgeti sűrűn a Petőfi Rádió, ezzel leginkább minket meglepve. Ezért még elég sokkal jövünk nekik.

- Nagyon sok stílusban próbáltok otthon lenni és ezáltal talán egy új műfajt megteremteni. Hogyan hozzátok egy kalap alá a pop, punk és rock stílust?
Otthon egyetlen stílusban vagyunk, a többibe csak kirándulni járunk. Az egész zenekar a punk ’90-es évek végi amerikai hullámán nőtt fel, ezt érezzük magunkénak. De ez egyrészt már akkor sem csak a rövidgatyás, Amerikai Pite soundtrackes paneleket jelentette, másrészt azokat egymásra halmozni nem is túl izgalmas, úgyhogy zenében és szövegben is igyekszünk összetettebbek lenni a kliséknél. Ettől ezt még elég komoly önhittség volna saját stílusnak hívni, de arra tényleg törekszünk, hogy merjünk keverni olyan dolgokat, amiket mindannyian szeretünk, és ne is a rossz értelemben vett poppunkot életben tartani próbáló, nagyon múlandó trendecskékhez nyúljunk. Az jó, ha ennek kifelé is van saját íze.


- Vannak szövegíróitok, vagy ti kreáljátok a művészetetekre jellemző komoly szókimondást?
Természetesen vannak szövegíróink, és természetesen mi magunk vagyok azok. Punkzenekarként nem is tudnánk mást elképzelni, mint hogy saját gondolatokat ordibáljunk. Amikor egy másik zenekar el tudja képzelni magáról, azon szerencsére gyorsan át is jön, hogy valami nem stimmel.

- Ideológia szempontból nem vagytok közömbösek. Megtaláltátok az idők szavát és azonosulva egyfajta politikai ideológia rendszerrel kiálltok egyfajta polgári értékrend mellett. Mennyire áldás vagy éppen teher ez számotokra?
A polgári értékrend egyáltalán nem tűnik az idő szavának, ha az volna, valószínűleg nálunk sokkal népszerűbb zenekarok is abban utaznának, hogy erről osztják az észt. Egyébként elég vicces a polgári punkzenekar képe, de ránk tényleg igaz. Annyiban áldás a helyzet a zenekarra nézve, hogy ha nem lenne ennyi nagypályás őrültség és kispályás balfaszság, akkor valószínűleg az első számaink és így a Kozmosz maga sem jönnek létre. Egyébként ettől sem lennénk szomorúak, finomabb életcéljaink is voltak és maradtak is. Viszont ha már zenekarrá forrta magát a feszültség, akkor sem ez az egyetlen témánk: általában eléggé foglalkoztat minket az emberi hülyeség, köztük a sajátunk is, ahogy nem csak fanyar, de pozitív és laza számokat is jó dolog írni.

- Ezzel teljesen egyetértek! De nem gondoljátok, hogy egy esetleges 20 év (na jó parafrazáltam) bekövetkező rendszerváltást követően titeket is pellengérre vesznek?
Ha a pellengér kritikát jelent, akkor nyugodtan vegyenek, értelmes kritika nélkül nem születnek jó dolgok, és elég kicsi az esélye, hogy nekünk mindenben igazunk volna. Félni meg féljen az, akinek van miért. 


- Mindannyian tudjuk, hogy egy zenekar attól válik naggyá, attól tud fennmaradni, ha vannak meghívásai. Ha tud dolgozni. Ti hogy vagytok ezzel?
A normális növekedéssel foglalkozunk, a nagysággal nem nagyon. Tényleg mindig a következő természetes lépés a fontos és jó dolog bejárni a lépcsőfokokat: ha valami csoda folytán hirtelen holnapra óriásiak lennénk, akkor gyorsan bele is buknánk az elvárásokba. Próbálunk minél több magyar városba eljutni és minél több padlón aludni, többnyire barátainkkal, a kaposvári Vészkijárattal voltunk és leszünk jövőre is úton. Nagyon sok helyről írnak, hogy mikor megyünk. Ha csak rajtunk múlna, azon pedig nem, hogy ne fizessünk rá és közben azért olyan helyen játsszunk, ahol hallatszik is valami, akkor mindenkinek azt mondanánk, hogy holnap. De ezzel már nálunk jóval régebbi és nagyobb zenekarok is szépen szívnak, és a fiatal bandák között biztos, hogy így is a legszerencsésebbek közé tartozunk. A fesztiválszezonra elég pozitív várakozásokkal készülünk, és közben hazai terepen, Budapesten egyre dagadnak a saját szervezésű koncertek: ahogy figyeljük, lassan nagyobbak a bulik, mint jó pár nálunk menőbbnek gondolt vagy valamerről erősen megtolt zenekaré. Ezekből sokat is tanulunk, igyekszünk fasza koncertzenekar lenni anélkül, hogy elkezdenénk nagyon komolyan venni magunkat vagy bénán kicentizni minden mozdulatot és elhagynánk a tökünket útközben.


- Láttam azt, hogy rengeteg dalotok ingyen letölthető. Ez nem megy az esetleges lemezkiadás rovására?
A lemezünk tényleg ingyen letölthető, mert a többség úgyis ingyen szedné le, akkor már inkább legyen fent olyan minőségben, ahogy akartuk, és szóljon a lábdob. Azt írtuk mellé, hogy akinek módjában áll pénzt adni érte és az ingyenletöltés alapján szereti is, annak köszönjük, ha kitalál egy neki megfelelő összeget, mi is így szeretjük támogatni azokat a bandákat, akik nekünk tetszenek. Ez nem tesz csodákat, de már egy értelmezhető rész visszajött a felvétel árából és ez a támogatás is kifejezetten menő, a legtöbb zenekar, amely tök egyedül, minden háttér nélkül kihoz egy első lemezt, biztosan szarabbul végzi ennél.

CD-t nem akartunk nyomni, mert kevés embert láttunk az utóbbi tíz évben CD-kkel rohangálni, de annyian kérdezték, hogy végül éppen gyártásban van a korong. Majd meglátjuk, volt-e értelme.


- Milyen terveitek vannak a jövőre nézve?
Szeretnénk egy saját pártot vagy egyházat, mert már most indokolatlanul sok adót fizetünk. Még a fesztiválszezon előtt szeretnénk végre klipet vagy inkább klipeket, és cél az, hogy ezek ne kilóra leforgatott „mindegy, csak legyen már” videók legyenek, hanem a számokhoz méltó, kozmoszos dolgok. A láthatónál sokkal többet pörgünk ezen. Szeretnénk mielőbb kihozni és a programba ékelni egy csomó új számot, mert sorban állnak, és semmi kedvünk kivárni, amíg összegyűlik valami bombasztikus nagylemezre való. Nagy általában pedig az a terv, hogy nem kötünk szar kompromisszumokat és próbáljuk nem elbaszni. Biztosnak annyi biztos, hogy munka után holnap is válaszolunk a levelekre, írunk egy rakás saját emailt, megpróbálunk koncerteket szervezni két új városba, aztán veszünk négy sört és lemegyünk a próbaterembe csinálni a dolgunkat. A többi majd kiderül.

- Mindehhez sok sikert kívánok a Pólus Online szerkesztői csapata nevében is. Köszönöm a beszélgetést.
Bencze Attila  - Pólus Média