Egy illegális fegyverszállítmány miatt rabolhattak el karácsony előtt három nappal két finn és egy osztrák állampolgárt Jemenben.

MTI - Erről egy Közel-Kelet-szakértő beszélt szombaton az APA osztrák hírügynökségnek. A három fiatalt, két férfit és egy nőt, a jemeni fővárosban, Szanaában, egy elektronikai szaküzletből hurcolták magukkal álarcos fegyveresek.

Amer Albayati szakértő elmondta: a jemeni sajtó szerint az emberrablás egy törökországi eredetű fegyverszállítmánnyal függ össze. December közepén Szanaától nyugatra a jemeni hatóságok lefoglaltak hétezer, Törökországból származó lőfegyvert. A szállítmánynak a török kormány szerint nem volt exportengedélye.

A fegyverek címzettjei térségbeli - a Szanaa és a Vörös-tenger között elterülő Húlán tartománybeli - törzsek voltak. Az érintett törzsek több tagját letartóztatták. A jemeni média szerint a három nyugatit Húlán tartományban tartják fogva, és az emberrablók a többi között azt akarják elérni, hogy törzsbéli társaikat a jemeni hatóságok engedjék szabadon. Jemenben rendszeresek az emberrablások.

Az elmúlt 15 évben több mint 200 embert hurcoltak el az esetek többségében helyi törzsek, amelyek valamilyen, az állammal szembeni követelésüknek akartak nyomatékot adni a túszejtéssel.