Németország legfeljebb 400 fős Bundeswehr-kontingenssel vesz részt a Törökország szíriai határvidékére telepítendő Patriot légvédelmi rakétaütegek kezelésében. 

Berlini biztonsági forrásokból származó, szerda késő esti értesülések szerint a német kormány csütörtökön dönt a katonai kontingens küldéséről, amiről a Bundestag már a jövő héten szavaz.

A NATO-tagállamok külügyminiszterei - török kérésre - kedden hagyták jóvá, hogy a szövetség Patriot légvédelmi rakétaütegeket telepítsen Törökország szíriai határvidékére. Az atlanti szövetség ezzel akarja megakadályozni, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök hadserege török területeket támadjon.

A NATO határozata értelmében a Patriot-ütegeket, illetve kiszolgáló személyzetüket Németországnak, Hollandiának és az Egyesült Államoknak néhány héten belül kell Törökországba küldenie. A rakéták számáról és telepítésük pontos helyszínéről még nem született döntés. A külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy a rakéták kizárólag a szövetségi partner Törökország védelmét szolgálhatják. Nem vethetőek be például egy Szíria feletti repüléstilalmi övezet ellenőrzésére.

A török-szíriai határra küldendő német katonák pontos száma még nem ismert. Az idézett biztonsági források ugyanakkor azt közölték, hogy két zászlóaljról, azaz maximum 400 katonáról lehet szó.