A hágai Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli bírósága fenntartotta kedden Milan Lukic életfogytiglani börtönbüntetését, amelyet egyebek közt több mint száz bosnyák lakosnak a boszniai háborúban végrehajtott élve elégetéséért szabtak ki rá 2009-ben.
 
MTI - A délszláv háborús bűnösök ügyében eljáró törvényszék ismét bűnösnek mondta ki a boszniai szerb férfit háborús és emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésében. 30-ról 27 évre csökkentette ugyanakkor a Lukic unokatestvérére kiszabott ítéletet, felmentve őt a számos vád egyike alól.
  
A most 45 éves Milan Lukic és 51 esztendős unokabátyja, Sredoje Lukic félkatonai szervezetek parancsnokaként, illetve tagjaként kegyetlenül gyilkolt le boszniai muzulmánokat a kilencvenes évek első felében. Az elítéltek egyebek között 1992. június 14-én, a délkelet-boszniai Visegrad városában mintegy hetven boszniai muzulmán nőt, gyermeket és idős embert bezártak egy házba, majd rájuk gyújtották az épületet, és aki a tűzből menekülni próbált, automata fegyverrel lelőtték.
  
A másodfokú ítélet mérsékelte és a korábban kimondott 59 helyett 53-ban állapította meg a visegradi mészárlás halálos áldozatainak számát.
  
Milan Lukic két héttel később, 1992. június 27-én a Visegrad melletti Bikavacon hasonlóan végzett 70 ártatlan muzulmánból legalább 60-nal - erősítette meg a hágai törvényszék másodfokú ítélete.