A Tárki Társadalomkutatási Intézet havi rendszeres pártpreferencia-kutatása szerint ismét emelkedett a bizonytalan választók aránya. Jelenleg a választók fele nem tudja vagy nem árulja el, melyik pártra szavazna.

MTI - A Tárki szerdai közleményében azt írta: a teljes népesség körében a novemberi 47 százalékról 50 százalékra nőtt a bizonytalanok aránya. Mint megjegyezték: ez az arány jól jellemzi az egész 2012-es évet, ennek a választói csoportnak az aránya lényegében egész évben a szavazók felét tette ki.

A pártok támogatottsága azonban lényegében nem változott az elmúlt egy hónap alatt: a teljes népességen belül a Fidesz-KDNP novemberben és decemberben egyaránt 19 százalékon állt, míg az MSZP szavazótábora 14 százalékról 12 százalékra csökkent. A pártválasztók között a Fidesz-KDNP támogatottsága a novemberi 36 százalékot követően 39 százalékra nőtt, az MSZP-é pedig 26 százalékról 24 százalékra módosult.

A többi párt népszerűsége nem változott az elmúlt egy hónap alatt a teljes népesség körében: a Jobbik maradt 9 százalékon, az LMP 3 százalékon, a Demokratikus Koalíció pedig 1 százalékon. A TÁRKI felmérése szerint a pártválasztók körében is csak "hibahatáron belüli", azaz nem lényegi elmozdulások történtek: a Jobbik a novemberi 18 százalék után decemberben 19 százalékot, az LMP 6 százalék után 5 százalékot kapna, a Demokratikus Koalíció pedig változatlanul 2 százalékot szerezne.

A Tárki az elmúlt hónapban mérte először Együtt 2014 Mozgalom támogatottságát, amely a teljes népesség körében a novemberi 7 százalékot követően decemberben 5 százalékos szavazótábort tudhat maga mögött, míg a pártválasztók körében 13 százalék után decemberben 10 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

A Tárki a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatása december 5. és 12. között 1000 ember megkérdezésével készült.